Водачът в схемата на турнира „Уимбълдън“ Новак Джокович се класира на полуфинал, след като победи младия италианец Яник Синер в пет сета след обрат – 5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2.

Джокович, който е трикратен защитаващ титлата на „Ол Инглънд Клъб“, успя да се върне в мача след поредица нетипични за него отигравания и изоставане в два сета. Така той увеличава победната си серия на този турнир от Големия шлем на 26 мача. Другото впечатляващо от статистиката на шесткратният шампион на „Уимбълдън“ е, че той увеличи серията си в петсетовите мачове на 10-1 победи, като последното му поражение е от 2006-а година.

Следващият му съперник ще бъде номер 9 Камерън Нори или Давид Гофен (Белгия), непоставен при мъжете.

Gulliver/GettyImages
99 снимки

Успехът днес на „Уимбълдън“ е под номер 84, с която той се изравнява с Джими Конърс (САЩ). Двамата в момента заемат 2-ото място в ранкинга за най-много победи в Лондон, като изостават единствено от Роджър Федерер.

Срещата се проточи 3 часа и 35 минути, мина през кратко прекъсване за медицинска помощ за Синер. Иначе срещата не предвещаваше толкова много обрати и драма, след като сърбинът стартира първия сет с бързо 4:1. Италианецът парира точка за пробив в шестия гейм, за да избегне двоен пробив, но това се оказа повратна точка. След това показа какво направи в предишните си мачове, успя да пробие Джокович два пъти и да вземе първия сет.

Синър продължи да чете ефективно как ще бъде подаването на Джокович и във втория сет, постави го под натиск с удари по линиите. И след това се възползва от шансовете си да пробие сервиса на сърбина в третия и седмия гейм, за да достигне преднина от два сета.

На прага на първото си поражение на „Уимбълдън“ от много време, номер 1 в ранглистата се съвзе. И въпреки някои отлични отигравания в третия сет, острите удари на Джокович бяха прецизни до милиметър. Той направи единствения пробив в третия сет и намали.

В четвъртия поведе с 4:0. И макар че накрая Синър спаси три сет-пойнта, се предаде при 6:2. Инерцията на Джокович го носеше и в последния пети сет, където в третия гейм проби от втори опит за 2:1. Синър не успя да се измъкне от ситуация до мрежата, два бекхенда и слайс на Джокович бяха неотразими и той си взе частта още един път с 6:2.