Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от Беноа Пер с 4:6, 4:6, 7:6(4), 6:7(2) и напусна Откритото първенство на Австралия. Един пробив в първия сет бе достатъчен на французина да вземе сета, докато във втория му се наложи да пробие за втори път Димитров, тъй като българниът направи рибрейк. Третият и  четвъртият сет стигнаха до тайбрек, като в първия случай хасковлията бе далеч по-съобразителен, но в последната част колебливият сервис му изигра лоша шега и взе едва 2 точки срещу 7 за 56-ият в световната ранглиста.

В първия кръг на турнира Григор победи в четири сета младия чех Иржи Лехацка, а Пер надви в пет сета №79 в ранкинга на ATP - Тиаго Монтейро.

Досега те са бяха изправяли само един път на ниво Голям шлем, като това се случва на US Open през 2012 година, когато Пер надделява в четири сета с 5:7, 6:3, 7:6(4), 6:2.

Григор Димитров Беноа Пер статистика

източник: Gulliver/GettyImages

Gulliver/GettyImages
7 снимки


ПЪРВИ СЕТ

Първи гейм

Още в първия гейм в срещата Григор изпитваше трудности при сервиса си и допусна цели четири възможности за пробив. Все пак хасковлията успя да вземе своя сервис-гейм след 11 минути.

Втори гейм

Във втория гейм на срещата французинът не изпитваше особени затруднения на собствен сервис, въпреки че Григор гонеше отчетливо неговия бекхенд и успя да го намери в първите две разигравания от гейма.

Трети гейм

Преди втората почивка в сета, бившият №3 изпитваше много сериозни затруднения в сервиса си. Дълго разиграване при 15:40 за французина и непредизвикана грешка на Димитров донесоха ранен брейк на Пер.

Четвърти гейм

При подаването си Пер бе затруднен от Григор, който дори поведе, но в крайна сметка съперникът на хасковлията не допусна пробив и поведе с 3:1 след мощен ас.

Пети гейм

Григор намали изоставането си на 2:3, след хубав форхенд-уинър и непредизвикана грешка на Пер.

Шести гейм

Григор имаше добра възможност за пробив при 40:40. Той спечели предимство, но стабилният сервис на високия 196 сантиметра французин го измъкна отново.

Седми гейм

Хубав форхенд на Григор му даде предимство за 30:0, а след това и сервис по правата затрудни максималко Пер, който прати топката в мрежата за 40:0. Ретурът на снажния французин обаче направи 40:15, но това не смути хасковлията, който затвори гейма на 15.

Осми гейм

Страхотен форхенд на Пер удвои аванса му до 30:0, а непредизвикана грешка на Григор го остави в позиция да сервира за оставане в сета.

Девети гейм

Много стабилен гейм за Димитров, в който не допусна изненада при собственото си подаване и не позволи на опитния французин, дори да мисли за пробив.

Десети гейм

Огледален гейм на предишния, в който сервираше българинът. 12-ата непредизвикана грешка на нашия тенисист обаче значеше само едно - 4:6 за Пер и спечелване на сета!

ВТОРИ СЕТ

Първи гейм

Още в първия гейм на сет №2 Григор допусна пробив. Той успя да отрази един брейкбол, но допусна поредна непредизвикана грешка от форхенд в наглед леко разиграване. Геймът ще се запомни и с трите двойни грешки, които българската ракета направи.

Втори гейм

Пер сам си направи нещата трудни след две грешки от бекхенд, но хубаво излизане на мрежата от страна на французина и воле му дадоха предимство, а впоследствие и спечелване на гейма.

Трети гейм

Два хубави диагонала на Григор от форхенд му дадоха преднина в гейма, а лош ретур на французина намали изоставането на нашия тенисист, въпреки колебливия сервис генерално.

Четвърти гейм

Четвъртият гейм продължи няколко минути като дълго разигравне при 40:40 извади най-доброто от Димитров на корта, а после лошо излизане на мрежата от Пер и двойна грешка донесоха пробив за българина.

Пети гейм

Загубеното предимство даде импулс на Пер, като ретурът му бе безупречен в петия гейм. Невероятна къса топка на французина му спечели гейма и аплодисментите на цялата публика на корта.

Шести гейм

Три успешни ретура донесоха на френската ракета и шестия гейм от втория сет, с който затвърди пробива си.

Седми гейм

Григор премина през дюс, но успя със сервис-мрежа и хубав последващ форхенд по обратния диагонал да направи 3:4.

Осми гейм

Българинът за пореден път не улучи корта с форхендите си, а ас по диагонала на Пер му донесе пети гейм на сметката.

Девети гейм

Категоричен гейм на собствено подаване за Димитров и първи такъв на 0 за него.

Десети гейм

Пер набързо стигна до два сетбола, като първият бе отразен, заради двойна грешка на французина, но при втория Димитров направи ужасен форхенд извън корта, който значеше изоставане от 0:2 сета за него.

 

ТРЕТИ СЕТ

Първи гейм

Успешно воле на мрежата и два хубави форхенда помогнаха на първата ни ракета в сервис-гейма му.

Втори гейм

Добрият втори сервис пък помогна на Пер, след колебливия първи и французинът спечели частта на 30.

Трети гейм

Няколко непредизвикани грешки на Димитров му донесоха изоставане, но българинът се окопити и със силен ас по диагонала затвори совя гейм.

Четвърти гейм

Отново колеблив гейм на сервис за Пер, но вторият му такъв му помогна да го спечели без да даде шанс за пробив на нашия тенисист.

Пети гейм

Вторият сервис на Григор бе слаб, но поредното лошо решение от форхенд коства на Григор първата точка в гейма.

Шести гейм

Два мощни сервиса и два сбъркани ретура от бекхенд на Гришо донесоха трети гейм на сметката на Пер в сета за по-малко от минута.

Седми гейм

Ас по диагонала в полето за равенство и няколко бекхенд-диагонала помогнаха на Димитров за повеждане в резултата с 4:3, преди подаването на Пер.

Осми гейм

Втори пореден гейм на 0 за Пер, този път обаче Григор върна на няколко пъти с ретур.

Девети гейм

Бекхенд в мрежата за 0:30, бе поправен от добре водено от Григор разиграване, с което минимизира непредизвиканата грешка. Много добър форхенд по късия диагонал пък изравни резултата, а последва и непредизвикана грешка на Пер. Безпроблемно затваряне на трудния гейм за хасковлията.

Десети гейм

Геймът започна добре за Димитров, а в самия му край имаше и шанс за пробив, въпреки асовете на Пер. Брейкпойнтът, който бе и сетпойнт обаче бе отразен след страхотно разчитане на ситуацията от страна на французина и излизане на мрежата по образец. Двойна грешка на №56 върна дюса, а грешка от бекхенд му даде втори сетбол - той бе отразен с ас по правата, а впоследствие и подаването бе спечелено.

Единадесети гейм

Добро излизане на мрежата и непредизвикана грешка на 196-сантиметровия тенисист дадоха шести гейм за нашия сънародник, с който си гарантира поне тайбрек.

Дванадесети гейм

Страхотен бекхенд-диагонал бе разковничето за французина в гейм, последван от мощен ас по правата, с който вкара третия сет в тайбрек.

Тайбрек

Григор започна тайбрека с минипробив и поведе с 2:0, след двойна грешка на Пер. Впоследствие минипробивът беше върнат с бекхенд от мрежата. Непредизвикана грешка на Гришо и нов минипробив на българина направиха резултата 4:3. Димитров стигна до сетбол, който бе реализиран - 1:2

 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Първи гейм

Силите на Григор стигнаха само до 30:30 и натам Пер бе безкомпромисен в гейма.

Втори гейм

Ужасен гейм за Димитров, като този път непредизвиканите грешки не бяха от добре познатия форхенд, а от бекхенда на 30-годишния българин.

Трети гейм

Безпроблемно, дори леко подаване за Пер, който го затвори на 0.

Четвърти гейм

Пер имаше два шанса за пробив, но непредизвикани грешки от форхенди, които целеха мрежата му костваха тази възможност.

Пети гейм

Григор възкръсна в този сет и след шанса резултатът да стане 0:4, българинът върна пробива на французина и сега ще сервира за изравняване на геймовете до 3:3.

Шести гейм

Отново 32-годишният тенисист имаше брейкбол, но бекхенд в мрежата и дълбок форхенд на Григор, който го изкара от корта направиха резултата 3:3.

Седми гейм

56-ият в света продължи да редува силни и слаби сервис-геймове, като този беше от най-качествените му, взимайки го без да даде на Димитров дори точка.

Осми гейм

Подаването на Гришо започна с феноменално разиграване, при което Пер отрази негово воле в дъното на корта. След това Григор бе далеч по-клиничен и накара №56 в ранкинга да сбърка на два пъти.

Девети гейм

Никакъв шанс за Григор след сервис в тялото и два ретура в мрежата. Гейм за Пер! Димитров ще сервира за оставане в мача.

Десети гейм

Най-лесният сервис-гейм за Гришо дотук в мача. Първи гейм на 0 за хасковлията в двубоя.

Единадесети гейм

Двамата влязоха в няколко добри разигравания, особено това за 30:15 в полза на Григор, което българинът завърши с бекхенд по правата. Следващото разиграване бе завършено с красиво воле от Пер. Форхенд в мрежата и мощен сервис по диагонала значеха само едно - Гришо ще сервира за оставане в мача!

Дванадесети гейм

Григор с втори пореден сервис-гейм взет на 0.

Тайбрек

Григор започна тайбрека с минипробив, който веднага бе върнат. Пер се отчете и с хубаво излизане на мрежата за 2:2. Втори минипробив на французина направи резултата 2:4, а после и 2:5. Бърза точка му даде сетбол, който бе взет.