Световният номер 1 в тениса Новак Джокович отново изрази становище, че всеки човек трябва да има право на избор дали да се ваксинира или не. Сърбинът упорито отказва да разкрие ваксинационния си статут и е твърде възможно да не защитава титлата си на Откритото първенство Австралия в началото на следващата година, където ще бъдат допускани само играчи с две дози ваксина срещу коронавирус.

„Свободата на избор е от съществено значение за всеки, независимо дали става въпрос за мен или някой друг“, каза 34-годишният тенисист пред репортери в Торино, Италия, където участва на финалния за годината турнир на ATP.

„Всъщност няма значение дали става въпрос за ваксинация или нещо друго в живота. Трябва да имате свободата да избирате, да решавате какво искате да правите. В този конкретен случай, какво искате да поставите в тялото си“, каза още Джокович.

В Мелбърн са регистрирани най-много дни локдаун от всеки австралийски град от началото на пандемията от коронавирус. Премиерът на Виктория Даниел Андрюс заяви, че няма да позволи на неваксинирани спортисти да влязат в страната.

„Винаги съм бил привърженик на това и винаги съм бил привърженик на свободата на избора и винаги ще подкрепям това, защото свободата е от съществено значение за щастлив и проспериращ живот“, добави Джокович, който има 20 титли от Големия шлем, включително рекордните девет на Откритото първенство на Австралия.