Новак Джокович заяви в събота, че се „готви да се състезава“ на Откритото първенство на САЩ, въпреки че влизането в страната би било невъзможно, поради отказа му да се ваксинира, предаде АФП.

Според настоящите правила, всички пристигащи в Съединените щати трябва да бъдат напълно ваксинирани срещу коронавирус.

Сръбската звезда, трикратен шампион в Ню Йорк и наскоро спечелил седма титла от Уимбълдън, последователно отказва да се ваксинира, позиция, заради която бе депортиран от Мелбърн през януари в навечерието на Откритото първенство на Австралия.

Gulliver/GettyImages
37 снимки

„Подготвям се така, сякаш ще ми бъде позволено да се състезавам, докато чакам да чуя дали има вероятност да пътувам до САЩ. Стискаме палци!“, написа Джокович в Instagram в публикация, придружена с видеоклип от негова тренировка.

Повече от 43 000 души са подписали петиция, призоваваща властите да позволят на 21-кратния победител в Шлема Джокович да играе на Откритото първенство на САЩ, което започва на 29 август.

„Просто исках да използвам момента и да кажа на всички вас колко съм благодарен, че получавам толкова много съобщения на подкрепа и любов от цял свят тези дни“, каза 35-годишният Джокович.

„Не го очаквах и затова се чувствам толкова изумен. Просто исках да кажа БЛАГОДАРЯ. Това е особено чувство, че хората се отнасят към моята тенис кариера по такъв любящ и подкрепящ начин и желаят да продължа да се състезавам.“