Новак Джокович заяви, че „погледите“ от колегите му в тениса на Аустрелиън Оупън, когато той се бореше да избегне депортация от страната, са го „наранили много“.

Световният номер 1 първоначално получи отказ да влезе в Австралия по-рано тази година, след като Граничните власти поставиха под въпрос причините му за медицинско изключение, което можеше да му позволи да участва в турнира, независимо че не е ваксиниран. Въпреки това, след като бе поставен в карантинен хотел, решението за анулиране на визата му бе премахнато от съдия и той получи разрешение да тренира и да се подготви за АО. Впоследствие визата му бе анулирана за втори път заради опасения от това, че присъствието му в страната би предизвикало анти-ваксърски сентименти, и той бе депортиран ден преди старта на първия за годината турнир от Големия шлем.

БГНЕС/BGNES
13 снимки

„Бях свободен за четири дни, и тренирах, но не бяха обикновените тренировъчни дни, които имам преди турнири от Големия шлем. Над мен кръжаха хеликоптери на всяка една тренировка, която имах на „Род Лейвър Арина“, имаше навсякъде камери. В добавка, моите колеги, това наистина ме нарани много. Почувствах тази енергия и тези погледи от колегите ми и хората, които бяха в тенис залата, и очевидно, разбирам, че те са имали възприятие, базирано на това, което виждаха в информациите на медиите. Но аз нямах възможност и не ходих на срещи с журналистите заради това, което вече бях казал относно уважаването на съдебния процес и Аустрелиън Оупън. Но по онова време, наистина исках да говоря с всички и да дам своето обяснение“, каза той в интервю за BBC.

Gulliver/GettyImages & BGNES
29 снимки

Когато пристигна в страната, Джокович прекара първата си вечер на летището в Мелбърн, където бе разпитан от Граничните власти на Австралия. След това той бе отведен в имиграционен хотел, където са държани някои бежанци. „Определено не беше приятно, но не искам да седя тук и се оплаквам за условията в имиграционния център, защото бях в него седем дни. Чувствах се безсилен. Когато пристигнах тук, не ми беше позволено да използвам телефона си за три-четири часа. Беше по средата на нощта, от 01:00 до 09:00. Изобщо не спах, защото ме разпитваха на всеки 30 минути. Имах много, много интервюта, които започваха и след това бяха спирани, след това паузирани. Продължи цялата нощ. Визата бе възстановена, след това отменена, отново възстановена и пак отменена“, добави сърбинът.

Джокера заяви, че е склонен да пропусне Ролан Гарос и Уимбълдън, вместо да се ваксинира срещу коронавирус.