Новак Джокович приветства предположенията, че е най-добрият тенисист за всички времена и смята, че подобни дискусии единствено помагат на спорта. Спечелването на Ролан Гарос по-рано тази година го превърна в играча с най-много титли от Големия шлем в мъжкия тенис с 23. Това го поставя на една пред Рафаел Надал и на три пред отказалия се вече Роджър Федерер.

Швейцарецът спря с тениса миналата година, а испанецът е близо до прекратяване на професионалния си път, като не е играл официален мач от Australian Open насам поради контузия.

По-рано тази седмица анализаторът на „Евроспорт“ - Матс Виландер, изрази мнение, че докато не може да каже със сигурност кой е най-великият тенисист за всички времена, най-добрият трябва да бъде Джокович поради постиженията си в спорта. Реагирайки на това, сърбинът оцени думите на бившия шведски играч.

Gulliver/GettyImages
43 снимки

„Благодаря, оценявам го. Няма какво да добавя. Оставям дебата и дискусиите на други хора. Мисля, че е хубаво, че има такъв дебат, защото просто привлича повече внимание към нашия спорт. В края на деня, ние се опитваме да бъдем възможно най-добрите посланици за тениса, привличайки колкото се може повече хора, които да наблюдават нашите срещи, без значение дали е на живо или по телевизията. Колкото повече хората говорят за съперничествата, повече се говори за историята, толкова по-добре“, каза Джокера.

Федерер вече прекрати кариерата си, а Надал е близо до това, но Джокович няма намерение да се отказва скоро.

„Разбира се, че съм наясно с факта, че се намирам в много привилегирован етап от тениса и кариерата ми, и ще се опитам да играя още, колкото се мога повече. Все още се чувствам добре в тялото си, достатъчно мотивиран съм. Удрям добре топката на корта. Казвал съм го много пъти - турнирите от Големия шлем са тези, за които в момента се боря най-много, и ще се опитам да бъда във върхова форма за тях и да играя най-добрия си тенис, когато е от най-голямо значение“, добави той.

Сърбинът стартира утре участието си на Откритото първенство на Великобритания, където гони осма титла, с която би изравнил Федерер. Ноле започва защитата на титлата си с мач срещу представителя на Аржентина Педро Качин.