24-кратният шампион от Големия шлем - Новак Джокович, обясни защо е решил да не се оттегли от Уимбълдън.

"Много логичен въпрос, на който едновременно знам и не знам как да отговоря. Жена ми също попита за това, това е нормално... Аз съм на 37 и може би искам да поемам по-малко рискове и да се подготвя за олимпийските игри. От тази гледна точка не знам какво да отговоря. Но не искам да пропусна Шлем, когато все още мога да играя, когато съм активен и на това ниво. Но не бих го нарекъл страх от пропускане. Това е просто непреодолимо желание за игра и състезание. Отчасти това е така, защото това е Уимбълдън, турнирът, за който винаги съм мечтал като дете. Винаги съм мечтал да участвам тук. И самата мисъл не играя ми изглеждаше грешн", сподели Джокович.

"Вероятно това не е толкова рационално и логично обяснение, колкото вътрешно чувство и голямо желание за битка. Това работи с всеки турнир от Големия шлем, но на Уимбълдън - особено", коментира сърбинът, който претърпя операция на коляното.

"Исках да видя колко бързо мога да се възстановя и да бъда във форма, за да играя петсетови мачове на трева срещу най-добрите тенисисти в света. Както казах преди няколко дни, не дойдох тук, за да играя няколко кръга. Искам да се боря за титлата. И последните три дни бяха доста положителни. Те показаха, че наистина съм във форма да се състезавам на най-високо ниво - надявам се през следващите няколко седмици", каза още той.

"Знам, че веднага след това олимпиадата ще започне на съвсем различна настилка. Знам всичко това. Но мисля за Уимбълдън - това е турнир мечта. И трябва да се концентрираме върху него.Отделихме много време за възстановяване и упражнения. Постепенно увеличавахме нивото на интензивност на тренировките – разбира се, като внимавахме много с коляното и неговата реакция. Нямаше неуспехи при възстановяването. Дори и един да се беше случил, щях да се чудя дали да участвам или не. Но ги нямаше. Така че защо не си дам още един шанс тук?", уточни Новак, който има 7 титла на митичната трева./БГНЕС