Рафаел Надал спечели втора титла от Откритото първенство на Австралия, след като победи руснака Даниил Медведев с 2-6, 6-7(5), 6-4, 6-4, 7-5 във финала на турнира в Мелбърн. По този начин Надал стигна до рекордна 21-ва титла от Големия шлем и изпревари големите си съперници Роджър Федерер и Новак Джокович, които имат по 20.

Двамата направиха един от най-великите мачове в историята на турнира, като Медведев изглеждаше близо до победата, след като взе първите два сета, но Надал отново показа легендарните си физически, психически и технически качества, за да обърне и да стигне до крайния успех след пет часа и 24 минути игра - вторият най-дълъг финал в турнирите от Големия шлем в историята.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

"Това е най-великият обрат в Оупън ерата", възкликна Матс Виландер след края на двубоя.

Най-големите опоненти на Надал в лицето на Джокович и Федерер също не пропуснаха да поздравят и да изкажат своето възхищение от историческото постижение на испанеца.

„Поздравления за Рафаел Надал за 21-ата титлата от Големия шлем. Удивително постижение. Винаги впечатляващ борбен дух, който е надделявал и друг път. Даниил Медведев даде всичко от себе си, като игра със страстта и решителността, които очаквахме от него“, написа в профила си в „Twitter“ сръбският №1, който коментира и женския финал, който беше спечелен от местната любимка Ашли Барти след успех над Даниел Колинс.

„На тазгодишното издание на Аустрелиън Оупън се игра страхотен тенис и финалите бяха изключителни. Поздравления за Ашли Барти за невероятно представяне пред нейната публика и на Даниел Колинс за невероятния турнир.

Легендарният швейцарец Роджър Федерер също поздрави големия си съперник Рафаел Надал за победата в Откритото първенство на Австралия.

„Какъв мач! Към моя приятел и голям съперник Рафаел Надал - сърдечни поздравления, че се превърна в първия тенисист в историята с 21 титли от Големия шлем. Преди няколко месеца се шегувахме, че и двамата сме на патерици. Невероятно. Никога не подценявайте един велик шампион“, написа Федерер в социалната мрежа „Instagram“.

„Твоята изключително работна етика, отдаденост и борбен дух са вдъхновение за мен и още безброй души по света. Горд съм, че споделям тази епоха с теб. За мен е чест, че изиграх роля в това да те мотивирам да постигнеш повече, както правиш и ти с мен в последните 18 години. Сигурен съм, че ти предстоят още много постижения, но засега се наслаждавай на днешното", допълни швейцарецът, който на 40 години продължава да се надява да се завърне на корта след няколко операции на коляното.

Роджър Федерер за Рафаел Надал

източник: Instagram.com