Новак Джокович е изправен пред дилема, ако ваксинирането срещу новия коронавирус стане задължително за тенисисти, преди сезонът в спорта да бъде подновен след паузата заради глобалната пандемия, заяви световният номер 1.

„Лично аз съм против ваксинацията и не бих искал да бъда принуден от някого да се ваксинирам, за да мога да пътувам. Но ако стане задължително, какво ще се случи? Ще трябва да взема решение. Имам собствено мнение по въпроса и не знам дали то ще се промени в бъдеще. Хипотетично, ако сезонът бъде подновен през юли, август или септември, въпреки че това за момента изглежда малко вероятно, разбирам, че ваксината ще стане изискване веднага след като вече не сме под карантина и няма открита ваксина“, започна той в лайв чат във Фейсбук с още няколко сръбски атлети.

Миналия месец, бившата номер 1 при жените Амели Моресмо сподели, че остатъкът от сезон 2020 може да не се проведе, казвайки, че играта не може да бъде рестартирана, докато играчите не се ваксинират срещу новия вирус. „Международните състезания – играчи от всички националности плюс ръководства, зрители и хора от четирите краища на света, които са причината за тези събития. Няма ваксина=няма тенис“, каза двукратната шампионка от Шлема в свой туит.

Медицинските експерти разкриха, че ваксините срещу респираторния вирус няма да бъдат готови до следващата година, което повдигна въпросителни относно това дали изобщо ще има тенис надпревари до края на годината. Тазгодишният Уимбълдън бе отменен за първи път в мирно време, докато Ролан Гарос, който първоначално трябваше да се проведе между 24 май-7 юни, бе изместен за 20 септември-4 октомври, малко след края на Ю Ес Оупън.

Джокович стартира по летящ начин кампанията, печелейки Аустрелиън Оупън през януари за своята 17-та титла от Големия шлем, като увеличи победната си серия на 18 мача преди глобалната криза да налегне света. Игрите в Токио и Евро 2020 бяха сред големите спортни събития, отложени с една година заради пандемията, която отне живота на 165 000 души по света. Тенис туровете преустановиха всички турнири от календарите си до средата на юли. В добавка, Мастърсът в Монреал при жените, който бе насрочен за август, също няма да се проведе през 2020.