Новак Джокович е новият шампион на Откритото първенство на Австралия. Сърбинът победи Стефанос Циципас с 3:6, 6:7 (4:7), 6:7 (5:7) на финала на Australian Open. Това е 10-и трофей за Ноле в Австралия, като е и неговата 22-а "мейджър титла", с което изравнява Рафаел Надал. Джоковеч бе безпощаден във финала и в ключовите моменти бе по-клиничният тенисист.

ПЪРВИ СЕТ - 3:6

Новак Джокович сервира в първия гейм и успя веднага да спечели точката със своя начален удар - 15:0. Сърбинът направи чудесен форхенд, който Циципас не успя да върне в корта на противника - 30:0. Последва ас на Ноле - 40:0. Новак Джокович влезна в разиграване на втори сервис, но допусна изненадваща непредизвикана грешка - 15:40. Сърбинът отново използва форхенда си и реализира уинър, за да спечели подаването си.

100 снимки

Първото по-дълго разиграване в мача бе спечелено от Джокович, който предимно се защитаваше, но накрая Циципас допусна грешка след опит за форхенд по правата - 0:15. Сърбинът отново връщаше топката и дочака нова грешка от форхенда на сервиращия - 0:30. Последва ас за гърка - 15:30. Циципас продължи да опитва да е агресивен и рискува с бехкенд по правата, но топката излезе в аут - 15:40. Нов чудесен сервис от Стефанос - 30:40. Стигна се до разиграване, но Джокович допусна грешка от форхенд по диагонала - 40:40. Размяната на удари този път бе предимно от бехкенд, а сърбинът накрая заби топката в мрежата - А:40. Геймът завърши с ас по диагонала - 1:1.

Джокович започна атакуващо и излезе на мрежата, а опитът за прехвърлящ удар на Циципас излезе в аут - 15:0. Добър сервис от сърбина, който не бе върнат - 30:0. Отново чудесен начален удар със странично въртене и голяма скорост, а Циципас изпрати топката извън корта - 40:0. Този път се стигна до разиграване, но Ноле реализира бърз бехкенд уинър по правата и геймът приключи.

Ретурът на Джокович от бехкенд бе добър, а Циципас закъсня и сбърка - 0:15. Последва дълго разиграване, при които Циципас направи прекрасен форхенд по диагонала, който Ноле едва върна, а после гъркът завърши с драйв воле - 15:15. Джокович бе агресивен и използва широчината на корта, като игра форхенд по правата, който Циципас не успя да върне в очертанията на корта - 15:30. Мощен първи сервис и резултатът бе изравнен - 30:30. При втори сервис на гърка, Ноле отново натисна противника си и го принуди да сбърка - 30:40. Двойна грешка на Циципас и той бе пробит.

Добър начален удар от сърбина, който бе последван от бекхенд по диагонала и накрая разиграването завърши със смач от сервиращия - 15:0. Циципас не бе концентриран и допусна нова грешка, изпращайки топката в мрежата - 30:0. Гъркът отново бе притиснат и сбърка бехкенда си с една ръка - 40:0. Джокович рискува и опита директно да спечели точката с бехкенд по правата, но той излезе малко в аут - 40:15. Циципас успя да направи добър ретур, като изненада Ноле, който не успя да реагира - 40:30. Гъркът опита лоша къса топка, достигната безпроблемно от Джокович, който завърши с форхенд по диагонала, затвърждавайки пробива.

Циципас игра сервис мрежа, но Джокович бе готов, разтегна се добре и направи бехкенд уинър по диагонала, разминавайки гърка - 0:15. Добър начален удар от Стефанос, последван от уинър с бехкенд от трудна позиция - 15:15. Ноле направи добър ретур, а Циципас избърза и допусна грешка - 15:30. Ас на гърка - 30:30. Последва разиграване на втори сервис, при което Джокович допусна грешка, изпращайки топката в мрежата - 40:30. Нов ас и геймът приключи.

Джокович започна с добър начален удар, който не бе върнат в неговото поле - 15:0. Сърбинът игра на втори сервис, но отново бе по-агресивният, а Циципас запрати топката в мрежата - 30:0. Отново не влезе първия начален удар на Ноле, а след това той допусна и лековата грешка от форхенд - 30:15. Джокович вкара добър сервис и постепенно изгради атаката си, така че да достигне до чиста позиция и да реализира форхенд уинър по диагонала - 40:15. Геймът приключи с ас на сърбина.

Циципас направи добър сечен удар по късия диагонал, а Джокович рискува по правата от бекхенд, но топката спря в мрежата - 15:0. Последва непредизвикана грешка на гърка след добър ретур на Ноле - 15:15. Чудесен начален удар на Стефанос - 30:15. Ас на Циципас - 40:15. И още един ас за гърка, който спечели подаването си.

Страхотен сервис на Джокович, който излезе на мрежата и завърши от форхенд - 15:0. Още един добър начален удар, Циципас бе далече от основната линия и изпрати топката в мрежата - 30:0. Последва дълго разиграване, а Стефанос накара своя противник да сбърка - 30:15. Много добър начален удар на Новак, който гърка не успя да върне - 40:15. Още един прекрасен сервис и геймът, както и първият сет приключиха в полза на сърбина.

ВТОРИ СЕТ - 6:7 (4:7)

Циципас започна втория сет с добър начален удар - 15:0. Последва дълго разиграване, в което двамата опитаха да са агресивни, а накрая гъркът опита форхенд от дъното на корта, но той излезе в аут - 15:15. Чудесен сервис на Стефанос - 30:15. Нова добра комбинация за гърка - 40:15. Циципас завърши гейма с хубав начален удар.

Сервисът на Джокович му спечели първата точка в подаването му - 15:0. Циципас отново не успя да върне началния удар на сърбина - 30:0. Ас на Ноле - 40:0. Нов добър сервис, последван от уинър от форхенд и Джокович бързо изравни геймовете.

Сърбинът не успя да върне сервиса на противника си - 15:0. Циципас продължи да бъде агресивен и се озова в близост до мрежата, но не се наложи да отиграва, тъй като Ноле изкара топката в аут - 30:0. Гъркът отново изпращаше силни удари, като последният му форхенд не бе върнат от противника - 40:0. Циципас опита къса топка, до която Джокович достигна, но не успя да я отиграе добре и геймът приключи.

Добър сечен сервис на Джокович по диагонала - 15:0. Сърбинът след това допусна непредизвикана грешка от бекхенд - 15:15. Последва още една неточност на Ноле от подобна позиция - 15:30. Джокович бе агресивен на втори сервис и излезе на мрежата, където завърши с прецизен смач - 30:30. Новак отново бе на мрежата и направи смач от много трудна позиция, а Циципас изпрати форхенда си в аут - 40:30. Последва ас на сърбина, който затвори гейма. 

Джокович демонстрира силата си на ретур, а от трудна позиция Стефанос не успя да отиграе - 0:15. Циципас направи чудесен бехкенд по диагонала и излезе на мрежата, а сърбинът изпрати удара си в аут - 15:15. Гъркът си освободи място за форхенда, но допусна непредизвикана грешка - 15:30. Последва тежко разиграване, в което Стефанос се оказа по-стабилния и дочака грешка на противника, след което изрева мощно - 30:30. Добър сервис на Циципас - 40:30. Двойна грешка на гърка - 40:40. Началният удар бе в тялото на Джокович, който не успя да реагира - А:40. Циципас се събра и успя да завърши с форхенд уинър, за да измъкне гейма.

Подаването на Джокович започна с дълго разиграване, а накрая Стефанос направи прекрасна къса топка, до която сърбинът не успя да достигне - 0:15. Чудесен сервис от Ноле, който завърши със смач на мрежата - 15:15. Нов добър плосък начален удар, който не бе върнат - 30:15. Сервис върху линията - 40:15. Последва дълго разиграване, при която Циципас не издържа и допусна грешка.

Гъркът започна сервис гейма си с чудесен бекхенд уинър - 15:0. Циципас изпълни слаб втори сервис, а Джокович наказа това - 15:15. Бърз ретур на Ноле, а Стефанос избърка с форхенда, който излезе в аут - 15:30. Ново дълго разиграване, а накрая Джокович се озова на земята, но Циципас спечели точката - 30:30. Гъркът излезе на мрежата, а Джокович успя да върне драйв воле на опонента, но после Стефанос завърши със смач - 40:30. Последва чудесна размяна на удари, при която Циципас отново изпълни смач, но Джокович успя да върне топката с бехкенд, а после гъркът допусна грешка от воле - 40:40. Стефанос запази самообладание и този път не се поколеба да завърши в близост до мрежата, пласирайки топката точно на линията - А:40. Джокович бе агресивен, но Циципас отгатна посоката на удара на Ноле и го принуди да сбърка, за да спечели гейма.

91 снимки

Циципас направи чудесен ретур, който направи топката много къса, а сърбинът я изкара в аут - 0:15. Джокович реагира и реализира ас - 15:15. Циципас влезе в разиграването, а Ноле се отказа да излиза на мрежата и не бе подготвен от основната линия, откъдето допусна грешка от форхенд - 15:30. Последва добра размяна на удари, но при един от тях, Джокович закачи леко мрежата, която направи топката изключително къса за Циципас, който не успя да я отиграе - 30:30. Гъркът бе по-активния тенисист, разигравайки противника си и накрая излизайки на мрежата, но Ноле върна коварна топка, която Стефанос заби в мрежата - 40:30. Геймът завърши с непредизвикана грешка от бехкенд на Циципас.

Новак стоеше добре в разиграването, но гъркът направи невероятен форхенд уинър по правата със скорост 162 километра в час - 15:0. Ас на Стефанос - 30:0. Той бе последван и от още един такъв - 40:0. Грешка на Циципас от форхенд, като топката бе много близо до линията, но не я закачи - 40:15. Джокович бе агресивен и излезе на мрежата, а неговият противник изстреля топката в мрежата - 40:30. Сърбинът не успя да направи нищо повече в този гейм, тъй като допусна непредизвикана грешка от форхенд.

Добра размяна на удари, а накрая Циципас реши да рискува, но изпрати топката в мрежата - 15:0. Джокович допусна неочаквана непредизвикана грешка от бекхенд - 15:15. Циципас пласира дълбок удар, при който сърбинът не успя да реагира и изпрати топката в аут - 15:30. Ноле бе агресивен след това, а нервите на Стефанос не издържаха и ударът му излезе извън корта - 30:30. Чудесен сервис на Джокович, но после сгреши изненадващо от бехкенд, като това се превърна в сетбол за противника - 30:40. Разиграването бе на втория начален удар на Ноле, а сърбинът бе изключително агресивен в този напрегнат момент и накрая завърши с форхенд по правата - 40:40. Циципас бе по-активният, а Джокович трудно се задържа в серията от удари, но накрая гъркът допусна грешка - А:40. В последвалото разиграване Стефанос рискува и отново не бе точен, а Новак реагира гневно към публиката, печелейки гейма

Циципас започна уверено подаването си с чудесен форхенд, който не бе върнат - 15:0. Стефанос продължи с атаките си от по-силния си удар, а Ноле изкара топката в аут - 30:0. Ас на Циципас - 40:0. Още една директна точкаот сервис на гръка и геймът приключи.

Стефанос опита да се изтегли от бекхенд страната си и да играе форхенд, но сбърка - 15:0. Джокович бе агресивен, а Циципас не успя да отговори на това, изпращайки топката в аут - 30:0. Страхотен бекхенд по правата на Ноле, който накара гърка да изпрати удара си в мрежата - 40:0. Двойна грешка на Джокович - 40:15. Циципас реши да атакува и изпрати мощен форхенд, който сърбина не успя да върне. Ноле натисна от форхенд в следващата точка, което бе и ключово за края на гейма. Последва тайбрек.

Стефанос не бе състредоточен и допусна непредизвикана грешка и това бе минипробив за сърбина - 0:1. Последва страхотно дълго разиграване, а Циципас направи чудесен бекхенд по правата и накрая завърши със смач на мрежата - 1:1. Джокович пласира чудесен начален удар, а после реализира уинър - 1:2. Гъркът не бе уверен в следващото разиграване и отново допусна неочаквана грешка - 1:3. Циципас продължи с колебливото си представяне, като отново не бе стабилен от форхенд, изпращайки топката в мрежата - 1:4. Сърбинът получи неудобна топка, но трябваше да се справи по-добре, вместо това запрати топката в мрежата - 2:4. Двойна грешка на Джокович - 3:4. Ноле не успя да върне сервиса на Циципас - 4:4. Последва разиграване, при което Стефанос опитваше отново и отново да е агресивен, но пак допусна грешка от форхенд - 4:5. Циципас пласира добър ретур, но не успя да надгради над това и след кратка размяна на удари направи неточност от бекхенд - 4:6. Чудесен сервис на Джокович, който не бе върнат и вторият сет също е спечелен от сърбина.

84 снимки

ТРЕТИ СЕТ - 6:7 (5:7)

Джокович започна сервис гейма си с двойна грешка - 0:15.. Циципас влезе в разиграването и направи чудесен форхенд уинър по късия диагонал - 0:30. Джокович игра изцяло на форхенд и бе агресивен, а Циципас не успя да върне последния му удар - 15:30. Гъркът направи чудесен ретур, а Ноле не бе подготвен и сбърка - 15:40. Отново страхотен ретур на Стефанос, но сърбинът реагира и пласира на свой ред дълбок удар,  с който Циципас не успя да се справи - 30:40. Джокович опита да е агресивен, излезе на мрежата, но допусна грешка и бе пробит.

Геймът започна с дълго разиграване, а гъркът направи феноменална къса топка, която спря върху мрежата, но се претъркули в полето на Ноле, който не успя да реагира - 15:0. Чудесен сервис в тялото на сърбина, който изпрати топката в аут - 30:0. Джокович направи добър ретур и беше настапателен в разиграването, а Циципас допусна странна грешка от сечен бекхенд - 30:15. Сърбинът игра на втори сервис на противника си и още с ретура си направи бекхенд уинър по правата - 30:30. Гъркът бе агресивен и излезе на мрежата, а кортът бе опразнен, но за изненада на всички изкара топката в аут - 30:40. Последва сервис мрежа, а Циципас завърши с драйв воле - 40:40. Двамата тенисисти направиха дълго разиграване, а Ноле бе безкомпромисен, печелейки точката с плосък бекхенд по правата - 40:А. Джокович отново бе страхотен в защита, като постепенно премина в атака, а Циципас не успя да реагира и бе пробит.

Ноле демонстрира пак класата си в защита, преди да спечели разиграването, макар да не бе в изгодна позиция - 15:0. Сърбинът реши да е агресивен и направи уинър по диагонала - 30:0. Джокович вкара чудесен сервис, който му донесе следващата точка - 40:0. Циципас отговори на агресията на противника си, който бе изненадан и не успя да върне последния удар - 40:15. Този път гъркът показа добра защита, а Новак сбърка с волето си на мрежата - 40:30. Джокович вкара добър първи сервис, след което пласира силен форхенд, който Стефанос не успя да върне и геймът приключи.

Добър начален удар на гърка, който му донесе откриващата точка - 15:0. Циципас не бе уверен в следващата точка и допусна лековата грешка - 15:15. Джокович бе феноменален отново в защита и Стефанос излезе на мрежата, където сбърка, изпращайки топката в мрежата - 15:30. Последва ас по диагонала - 30:30. Двамата тенисисти направиха дълго и тежко разиграване, а накрая Циципас направи форхенд уинър по правата - 40:30. Чудесен сервис на гърка и геймът приключи.

Циципас влезе в разиграване, но накрая удари топката с рамката на ракетата и това донесе точката на сърбина - 15:0. Джокович бе агресивен и накрая атакува напред, като завърши с форхенд по правата - 30:0. Много дълбок сервис на Ноле, който не бе върнат - 40:0. Сърбинът напради първата си къса топка за мача, която бе перфектна и геймът приключи.

Гъркът започна прекрасно подаването си, като бе агресивен и вариативен, а накрая завърши с къса топка, която не бе достигната - 15:0. Циципас отново опита къса, която този път Джокович отигра, но гъркът бе на мрежата и успя да спечели точката - 30:0. Последва двойна грешка от Стефанос - 30:15. Гъркът пласира чудесен плосък бекхенд, което му донесе успех - 40:15. Геймът приключи с форхенд уинър от Циципас.

Джокович вкара чудесен първи сервис - 15:0. Последва ас на сърбина - 30:0. Ноле игра на втори сервис, но го изпълни много въртелив, което му осигури добра позиция, а с втория си удар завърши от форхенд - 40:0. Джокович отново бе концентриран и направи бекхенд уинър, за да приключи гейма.

91 снимки

Циципас започна със сервис мрежа, Джокович се защити добре, но накрая гъркът завърши със смач - 15:0. Чудесен начален удар, който бе последван от форхенд уинър - 30:0. Ас на Стефанос - 40:0. Циципас бе отново агресивен и приключи гейма със силен форхенд.

Ноле бе агресивен, но накрая изящно направи къса топка, която бе неспасяема - 15:0. Последва дълго разиграване с размяна първоначално на остри бекхенди по диагонала, но сърбинът постепенно взе инициативата и завърши чисто с форхенд - 30:0. Джокович направи сечен бекхенд по правата, който падна ниско и Циципас запрати топката в мрежата - 40:0. Ноле бе безкомпромисен и направи шедьовър от бехкенд по правата, за да спечели подаването си.

Гъркът си помогна много със сервиса, за да спечели първата точка - 15:0. Циципас продължи да е агресивен, а Джокович не успя да се защити и изкара топката в аут - 30:0. Сърбинът взе инициативата в следващото разиграване и завърши с форхенд по правата  - 30:15. Последва дълга размяна на удари, но накрая нервите на Циципас не издържаха и той изкара топката в аут - 30:30. Гъркът пласира чудесен въртелив сервис, с което изненада противника си и накрая завърши с форхенд в средата на корта - 40:30. Ас за Циципас и геймът приключи.

Джокович бе агресиве на втори сервис и атакува мрежата, Циципас върна едно воле, но после сърбинът завърши със смач - 15:0. Ас на Ноле - 30:0. Страхотен първи сервис на Новак, който не бе върнат - 40:0. Перфектен отново с началния удар бе Джокович, което му донесе гейм на 0.

Сърбинът бе стабилен в защита за пореден път, но Циципас не отстъпи и бе безкрайно агресивен, а накрая Ноле изкара топката в аут - 15:0. Начален удар от гърка, който не бе върнат от Джокович - 30:0. Новак пласира много дълбока топка, а Стефанос не бе подготвен и не успя да реагира - 30:15. Ас на Циципас - 40:15. Джокович пласира дълбок ретур, а Стефанос отклони и се получи нещо като къса топка, на която сърбинът реагира, за да спечели разиграването - 40:30. С нов ас Циципас приключи гейма и последва тайбрек.

Джокович вкара сервис в тялото на противника, който не успя да реагира - 0:1. Сърбинът бе много агресивен на втори сервис на противника и реализира ретур уинър по правата - 0:2. Ноле отново се защити, а форхендът на Циципас излезе в аут - 0:3. Джокович продължи да натиска, а Стефанос не успя да влезе в разиграване - 0:4. Настървеният сърбин продължи да натиска, а Циципас изпрати топката в мрежата, сякаш неподготвен за удара - 0:5. В следващото разиграване гъркът пласира добра топка, която бе неудобна за Джокович, а сякаш и публиката го разконцентрира и се стигна до грешка - 1:5. Лесна точка за Циципас след чудесен начален удар - 2:5. Последва чутовно разиграване, с размяна на много удари, накрая гъркът пусна по-къс удар, който накара сърбина да излезе на мрежата, а там бе контриран от Стефанос - 3:5. Ноле бе безкомпромисен и натискаше постоянно съпреника си, а накрая завърши с форхенд уинър - 3:6. Грешка от ретур на сърбина при втори сервис на Циципас - 4:6. Гъркът отново изпълни хубав начален удар и излезе на мрежата, където завърши с форхенд - 5:6. Джокович бе агресивен, накрая пласира рисков форхенд, който не бе върнат и спечели мача, който му донесе 10-а титла в Австралия!

81 снимки