Утре сутрин Григор Димитров ще има възможността да се класира за втория си 1/2-финал на Australian Open. На пътя му ще застане руснакът Аслан Карацев. Той се превърна в едва третия квалификант в историята на турнира, който преодолява първите четири кръга и достига до финалната осмица.

Това прави пробива му още по-впечатляващ. На 27 години за първи път преодолява пресявките на Голям Шлем. Преди няколко месеца бе извън топ 250, но след подновяването на сезон 2020 спечели 18 от 20 двубоя на ниво чалънджър и записа два успеха на АТР турнири, което го изстреля в близост до първата стотица на световната ранглиста.

lap.bg
21 снимки

До този момент кариерата му бе преминала далеч от най-високото ниво, подвизавайки се изцяло на чалънджъри и на фючърс турнири. Именно на един от тях двама български тенисисти могат да се похвалят с победи над „тайното оръжие“ на Русия.

През декември 2018-та обещаващата надежда Александър Лазаров среща Карацев на 1/4-финал в Доха и го надвива със 7:5, 5:7, 6:3. Седмица по-късно руснакът взима реванш на следващото състезание в Катар, където на същата фаза се справя с Лазаров след 6:3, 7:6(1). По това време Аслан е извън топ 300.

Година по-късно отново в Доха през декември е мястото на следващия му сблъсък с българин - Димитър Кузманов. По това време Карацев е №287, а Мико - №464 и отстранява съперника си с резултат 7:5, 6:4. Дни по-късно Кузманов вдига титлата.

LAP.bg
25 снимки

Част от прогреса на високия 185 сантиметра тенисист се случи на Sofia Open 2020, където той мина през квалификациите, в които надви Александър Донски, а след това отстрани и Таро Даниел в първия кръг. Това бе неговата трета победа в основна схема на АТР турнир. Те вече са седем след четирите успеха в Мелбърн и така си осигури нова схватка с наш сънародник, а залогът са цели 720 точки и 1/2-финал на мейджър.