Стефанос Циципас се класира за третия си пореден и общо четвърти полуфинал в последните пет години на Australian Open, след като надигра Иржи Лехечка в три сета – 6-3, 7-6 (2), 6-4, за около два часа и 20 минути игра.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Първата ракета на Гърция потегли уверено в двубоя с непоставения чех, който дебютира на тази фаза в турнир от Големия шлем, правейки пробив в дебютния сервис гейм на противника. До края на откриващия сет той нямаше затруднения и така поведе в резултата. Втората част бе далеч по-равностойна, като Лехечка имаше пет точки за пробив в четвъртия гейм, но Циципас се измъкна. Съдбата на сета бе решена в тайбрек, където гъркът бе по-солиден и след няколко уинъра се доближи до място в последните четири.

В седмия гейм на третия сет Лехечка имаше три поредни точки за пробив, които отново не съумя да оползотвори. След това той се пропука на собствено подаване в десетия гейм, с което бе сложен и край на срещата. Разликата в мача дойде при точките за пробив – Циципас отрази и осемте шанса за пробив пред съперника. Той направи два уинъра по-малко от Лехечка, но и чехът направи четири непредизвикани грешки повече от гърка.

В спор за място на финала Циципас ще играе с Карен Хачанов – руснакът по-рано отказа Себастиан Корда, който прекрати преждевременно участието си в третия сет на мача заради травма на китката.

Циципас ще се бори за първи финал в Австралия, след като при предишните си три полуфинала неизменно допускаше загуби. Гъркът има пет мача с Хачанов, като е спечелил и петте сблъсъка с руснака – те обаче никога не са играли на полуфинал, а и не са се срещали в турнирите от Големия шлем.

"Това беше най-доброто ми представяне в турнира. Чувствах се доста различно от други мачове. Но това е и най-трудната ми трисетова победа, откакто играя в Австралия. Лехечка игра перфектно и му желая всичко най-добро в бъдеще. Ударите му от основната линия бяха много тежки, но се справих. Знаех, че решителният момент е в тайбрека на втория сет, защото той можеше да се върне в игра. В третия сет също се измъкнах благодарение на опита и на спартанския дух. Австралия е много хубава страна. Някои от най-добрите ми приятели живеят тук. Хората тук са много гостоприемни. За мен Откритото първенство на Австралия е домашният турнир, защото чувствам много любов тук. Мечтая да спечеля титлата в Мелбърн и да даря част от парите за изграждане на училище в щата Виктория", каза Циципас след края на мача.