Страхотен успех за българския тенис! Страната ни има своя шампион в тазгодишното издание на US Open! Младият Адриан Андреев триумфира на двойки при юношите с партньора си Антон Матушевич. 

В страхотна едночасова битка дуото с българско участие надделя с 6:4, 2:6, 10:8 и се окичи със славата. Техни съперници на финала бяха представителите на домакините Емилио Нава и Аксел Нефве. 

Така Андреев донесе първа българска титла от Флашинг Медоус при юношите от десет години насам. За последно триумф при подрастващите имаше Григор Димитров, който през 2008 г. спечели титлата на сингъл. 

Мачът започна с надмощие на Андреев/Матушевич. Още в първия гейм тандемът можеше да запише пробив, но съперниците им спасиха брейкбола. Но в третия гейм българо-британският дует успя да вземе подаването на съперниците от втория брейкбол и стигна до аванс. 

Впоследствие това се оказа единственият и решителен за успеха в сета пробив. Но това не означава, че българинът и брутанецът стигнаха лесно до успеха в тази част. На тях им се наложи да спасяват изоставане от 0:40 в осмия гейм, а после спасиха и още един брейкбол, за да вземат в крайна сметка подаването си и да поведат с 5:3. 

После на подаване на съперника Андреев и Матушевич изпуснаха един сетбол, но в крайна сметка на свой сервис реализираха втората си възможност да затворят сета и след 6:4 направиха първата крачка към победата в Ню Йорк. 

Във втория сет американците вдигнаха максимално оборотите. Те пропиляха три брейкбола в четвъртия гейм, но след 2:2 в тази част се развихриха и записаха четири поредни гейма. С два пробива на сметката си и 6:2 във втория сет те вкараха нещата в шампионски тайбрек. 

Въпросният скоростен сет се разви по доста интересен начин. Първите осем точки в него бяха в полза на сервиращите и резултатът беше 4:4. Последваха пет разигравания, в които посрещащите триумфираха, но в крайна сметка с леко предимство от тази размяна на удари излязоха Андреев и Матушевич, които поведоха със 7:6. 

После взеха двете си подавания и имаха три мачбола при 9:6. Американците отразиха два от тях на свой сервис, но при третия, който беше при подаване на българско-британския тандем, нямаха този шанс и трябваше да се примирят със загубата. И така Адриан Андреев записа може би най-големия успех в кариерата си до момента и се нареди до Григор Димитров поне на юношеско ниво на US Open.