Най-добрият ни тенисист Григор Димитров победи световния номер 8 Хуберт Хуркач със 7:6(4), 6:4, 7:6(3) в осминафинален сблъсък от Ролан Гарос. Срещата продължи 2 часа и 55 минути. Така българинът се класира за четвъртфинал на турнира за първи път в кариерата си. Там ще срещне Корентен Муте или Яник Синер.

Първият сет бе много оспорван и мина гейм за гейм, като не се стигна до пробиви. Така всичко бе решено в тайбрек, в който най-добрият ни тенисист надделя. Във втория сет първата ни ракета успя да стигне до пробив, а след това и да го спечели с 6:4. В третия сет Гришо взе ранен пробив, който обаче впоследствие бе върнат от противника му. Така се стигна и до тайбрек, в който отново победител беше българинът.

Gulliver/GettyImages
18 снимки

ПЪРВИ СЕТ (7:6):

Григор поведе без видими проблеми до 40:0, но после сбърка два пъти форхенд и веднъж бекхенд, за да се стигне до равенство. Полякът направи две непредизвикани грешки и така геймът приключи - 1:0. Хуркач демонстрира и техника с къса топка, за да завърши перфектно проведено подаване за 1:1. 

Последва нов оспорван сервис-гейм на Гришо, който все пак с отлична игра направи резултата 2:1. Полският тенисист направи ас и поведе в подаването си. Резултатът 2:2 бе оформен след непредизвикана грешка на Димитров. Българинът показа солиден сервис, а с чудесна къса топка поведе отново с 3:2.

Следващият гейм започна с ас на световния номер 8. След това той без проблеми затвори гейма. Гришо поведе с 40:0 и то след фантастично отиграване. Хуркач опита да го прехвърли, но хасковлията успя почти с гръб към мрежата да удари топката над главата си и да превърне това в точка. След това спечели сервис-гейма си категорично на нула - 4:3. Хуркач в ключов момент нацели линията и имаше късмет, че спечели точка за 30-15, докато пък Димитров го препарира с блок-ретур-уинър за 40-30. Отново два пъти целене на линията на поляка му издейства спечелване на гейма - 4:4. 

След това българинът убедително спечели подаването си за 5:4. Гришо успя да поведе в следващия гейм с 30:15, след като Хуркач прати бекхенд в аут, а след това направи още една непредизвикана грешка. След петия ас на поляка обаче се стигна до 30:30. След това полякът не допусна разклащане и спечели подаването си за 5:5. Две грешки от форхенд на Григор дадоха предина от 30:0 на Хуберт Хуркач. Последва и нова грешка на хасковлията, което даде три шанса за пробив на поляка. Първата ни ракета защити първия брейк пойнт с отлично разиграване и излизане на мрежата. След това най-добрият ни тенисист продължи с чудесната игра, за да изравни до 40:40. Последва четвърта поредна точка за Гришо и гейм бол. След това Хуркач прати топката в мрежата и така Григор се измъкна от труната ситуация, за да поведе с 6:5. 

Гришо затрудни световния номер 8, но не успя да стигне до пробив и така стана 6:6. Гришо започна тайбрека със сервис, но за жалост прати топката в аут и това доведе до мини пробив за Хуркач. След това обаче полякът сгреши на два пъти от форхенд и така резултатъ се изравни 2:2. Българинът спечели следващата точка, като топката кацна на линията, а Хуберт Хуркач изпусна нервите си и хвърли ракетата в земята. Хасковлията стигна до мини пробив за 4:3, след което на свой сервис увеличи преднината си, а противникът му отново не овладя емцоиите си и заби ракетата в земята. Българинът стигна и до 6:3, но след това Хуркач върна една точка. След това обаче прати топката в мрежата и така първият сет отиде на сметката на първата ни ракета.

ВТОРИ СЕТ (6:4):

Григор Димитров получи първата си възможност за пробив още в първия гейм на втория сет при 40:30. Хуркач обаче се справи и изравни. След това обаче българинът стигна и до предимство. В крайна сметка полякът оцеля и спечели гейма си. Този сценарий се повтори и в следващото подаване, когато обаче световният номер 8 имаше шанс да пробие българина при 40:30. Все пак се стигна до равенство, след като Хуркач сбърка. И Гришо се измъкна от трудната ситуация, за да направи резултата в сета 1:1. 

Гришо дръпна с 0:30, но пак не се стигна до пробив, защото сервиращият наложи обичайната доминация до момента - 1:2.Отличен сервис гейм с форхенд-уинър и две волета на мрежата позволиха на Димитров да изравни на 2:2. Последва категоричен сервис-гейм на поляка, който спечели подаването си на 0 и направи резултата 3:2. Гришо изравни на 3:3 без сериозни проблеми, а след това стигна до първи пробив в мача. Българинът поведе с 40:0 и се възпозлва още от първия брейк пойнт, за да поведе с 4:3.

Двамата показаха невероятна игра в осмия гейм, като на две поредни разигравания направиха отлични отигравания като се стигна до 30:30. Силен начален удар даде аванс на хасковлията, а впоследствие той спечели сервис-гейма си, с който затвърди пробива. Хуберт Хуркач отговори подобаващо с гейм на 0, след като направи и още два аса.

Гришо сервира за спечелване на втория сет, като направи двойна грешка, при 15:15. След това се стигна до ново равенство 30:30. Тогава куриозна ситуация прекъсна сервиса на Гришо. Гълъб кацна на мрежата на корта и така българинът отново получи възможност да изпълни първи сервис. Последва невероятен бекхенд по правата, който остави без шансове противника. Стигна се до ново равенство 40:40 обаче. Последваха две поредни точки за най-добрия ни тенисист, който грабна и втория сет.

ТРЕТИ СЕТ (7:6):

Хуркач спечели първия си сервис-гейм като Григор Димитров се подхлъзна при последната точка. Полякът показа спортсменско поведение и отиде да помогне на българина, който без проблеми продължи игра. Най-добрият ни тенисист спечели убедително своето подаване за 1:1.

Полякът направи потресаващ форхенд в аут и се стигна до 30-30, което подсказваше и за повече напрежение. Марковият минаващ бекхенд по правата на Димитров му издейства брейк-бол, но Хуркач го отрази с ас по правата в полето за предимство. Стигна се до нов дюс, а полякът обърка форхенд по обратния диагонал в търсене на уинър, което означаваше брейк-бол. Фамозен лоб на българина направи пробива факт - 2:1.

Гришо започна подаването си с ас. Впоследствие и мрежата помогна на българския тенисист, с което той поведе 40:15. Димитров без проблеми затвърди пробива си - 3:1. Хасковлията притисна световния номер 8 като геймът бе оспорван и се стигна до 40:40, шанс за побив обаче нямаше за нашия най-добър тенисист, а полякът се измъкна. 

Гришо трябваше да се справя с тежко положение при 15-30, и то без да може да разчита на първия си сервис. Две поредни грешки от бекхенд означаваха двоен брейк-бол в полза на съперника, а пробивът стана факт след форхенд в аут по обратния диагонал -3:3. След това Хуберт Хуркач бе категоричен на своя сервис-гейм, за да направи резултата 4:3. Българинът обаче отговори подобаващо като спечели подаването си за 4:4 и прекъсна серията на 8-ия в света. 

В следващия гейм Григор Димитров отново стигна до шанс за пробив след отлично разиграване и майсторска къса топка. Мощен начален удар на поляка обаче доведе до равенство 40:40, но след това допусна непредизвикана грешка и даде преднина на българина. Хасковлията показа невероятна защита и успя да върне няколко много добри топки от Хуркач, като за една от тях дори трябваше да плонжира. За жалост най-добрият ни тенисист загуби това разиграване и се стигна до нов дюс 40:40. След това и късметът беше на страната на поляка, като топката кацна на линията и така на свой ред взе преднина в гейма, това обаче не продължи дълго - отново 40:40. Последваха две поредни точки за Хуберт Хуркач, който спечели гейма за 5:4. Наложи се медицинският екип да погледне ръката на Григор, който имаше рана на дясната ръка. 

Играта беше подновена, но Гришо имаше сериозни затруднения в началото на сервис-гейма си, изоставайки с 0:30. След това с мощен смач не остави шансове на поляка. Резултатът стана 30:30, след като ретура на Хуркач срещна мрежата, а българинът не се поколеба и излезе напред за нов смач. След това хасковлията прекъсна разиграването, тъй като бе убеден, че удар на Хуркач е в аут. Полският тенисист отново си изпусна нервите, като изобщо не бе съгласен с решението на корта. Все пак се стигна до 5:5.

Световният номер 8 обаче запази хладнокръвие и категорично спечели сервис-гейма си за 6:5. Григор направи необходимото и вкара сета в тайбрек. Началото на тайбрека пък бе отлично за първата ни ракета, Гришо поведе с мини пробив още в началото и поведе с 3:0. Разликата от три се запази и при 5:2 в полза на десетия в света Григор Димитров. Хасковлията получи мач пойнт при 6:3 в тайбрека и се възползва още от първия си шанс, за да затвори мача.