И на отминалия Ролан Гарос френските тенисисти не успяха да постигнат нещо значимо. Това бе поредното издание на надпреварата, в което френската публика остана крайно разочарована и не можа да види нито един свой представител в крайните фази на турнира. Слабото представяне на френските тенисисти отново породи доста коментари, а мнението си по темата изрази и бившият треньор на Роджър Федерер Иван Любичич.

Според хърватина е крайно време от френската тенис федерация да направят нещо по въпроса и да видят, че пред тях стои сериозен проблем, който може да бъде решен само с много работа.

„Едва ли хората, които следим тениса отблизо сме изненадани от случилото се. За пореден път, нито един френски тенисист не успя да зарадва своите сънародници със силен резултат, или поне да направи нещо, за което да се говори. Тъжно е, защото на Ролан Гарос атмосферата е удивителна и публиката наистина обича да създава феноменална обстановка, когато играе французин на корта. Хубаво е, от местната федерация да се замислят, защото те трябва да знаят, че Монфис и Гаске  просто вече няма как да бъдат на нивото на младите си колеги. Това е съвсем нормално, годините минават, а Гаел и Ришар дадоха страшно много на тениса, но техният път рано или късно ще приключи. Цонга също имаше своите страхотни моменти, но аз лично не виждам бъдеще пред френския тенис. Тук доста добър пример може да бъде даден с Италия, която не спира да произвежда таланти и млади момчета", сподели специалистът..

"Виждаме какво прави и Яник Синер, който е номер 1 в света, но също така чудесни думи заслужават и Лоренцо Мусети, Матео Арналди, а и да не забравяме Матео Беретини, който се опитва отново да се завърне в световния елит. Ако нещо не се промени, моето мнение е, че след отказването на Монфис и Гаске, Франция ще загуби много и не виждам как в следващите години някой французин ще спечели Ролан Гарос“, каза Любичич.