Томи Пол (САЩ) се класира за първи път за полуфинал в турнирите от Големия шлем по тенис. Пол надделя над сънародника си Бен Шелтън със 7:6(6), 6:3, 5:7, 6:4 и е във финалната четворка на Откритото първенство на Австралия.

"Невероятно, че съм на полуфинал. Мечта на всеки тенисист е да играе във втората седмица на турнир от Големия шлем. Още не мога да повярвам, че достигнах дотук. Много съм развълнуван. Майка ми пристигна тази сутрин от САЩ, за да ме гледа в първия ми четвъртфинал в Шлема", коментира 25-годишният Пол, който си гарантира дебют в топ 20 на световната ранглиста от идния понеделник.  

Gulliver/GettyImages
38 снимки

20-годишният левичар Шелтън, който дебютира в Мелбърн, сервираше много добре. Той пласира 24 аса и отрази 12 от 15 възможности за пробив на съперника, но в същото време допусна 50 непредизвикани грешки срещу 26 на Пол, което се оказа решаващо.

"Той сервираше отлично и имах проблем при точките за пробив. Получи се малко странен мач, трудно намирах ритъм, но не е лесно срещу тенисист като Бен. Той е само на 20 и досега не беше напускал САЩ. Очаква го невероятно бъдеще", каза Пол.   

Томи Пол водеше с два сета и проби за 4:3 в третия, но Шелтън успя да реализира обрат и да намали изоставането си. В четвъртата част Пол стартира с брейк и запази предимството си до края, за да триумфира след малко повече от три часа игра. 

За място на финала той очаква победителя от мача между деветкратния шампион Новак Джокович (Сърбия) и Андрей Рубльов (Русия), които играят по-късно днес.

Автор: Димитър Вельов/БТА