Новак Джокович получи забрана за влизане в Австралия за следващите три години, след като отмяната на визата му беше потвърдена, заяви федералното правителство на страната. В интервю за предаването „Today“ Карън Андрюс потвърди тригодишната забрана, като каза: „Това е резултат от процеса, който беше пред Федералния съд и техните решения – визата беше отменена от имиграционния министър Хоук“.

„Тази отмяна беше потвърдена от Федералния съд, така че в резултат на това той ще получи забрана за влизане в страната за три години“, каза Андрюс, която е министър на вътрешните работи.

Министър-председателят Скот Морисън пък бе принуден да отхвърли странните твърдения, че тенисистът е бил измъчван, докато е бил хотела за имигранти.

„Ясно е, че Австралия не е измъчвала господин Джокович“ , заяви Морисън.

Световният №1 загуби последния си шанс да се състезава на Откритото първенство на Австралия в неделя, след като трима съдии от Федералния съд единодушно решиха, че той няма основание да оспорва отмяната на визата на имиграционния министър Алекс Хоук.

Джокович напусна Австралия късно в неделя вечер, след като премина 11 дни на съдебни спорове.Крайното решение беше посрещнато с шок от феновете му, семейството и политиците в родната му Сърбия, като възмутения баща на Джокович го нарече „опит за убийство“, а президентът на балканската страна - Александър Вучич обвини австралийските служители в лъжа.