Световната №1 Ашли Барти спечели историческа титла на Уимбълдън, побеждавайки в драматичния финал чехкинята Каролина Плишкова с 2:1 сета (6:3, 6:7 (4), 6:3) за два часа игра. За първи път от 1977 година в двубоят за трофея се изправиха две дебютантки в тази фаза, а австралийката наследи легендарните си сънароднички Маргарет Корт и Евон Гулагонг.

Това беше втора титла на Барти от турнир от Големия шлем, след като през 2019 година спечели Ролан Гарос след победа над Маркета Вондроушова.

От своя страна Плишкова записа втора загуба във финал. През 2016 година тя отстъпи на Анжелик Кербер на US Open.

Барти стартира устремно срещата и взе първите 14 разигравания, а след малко повече от десет минути на корта тя вече водеше с 4:0 гейма, което се оказа решаващо за успеха в първия сет.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Австралийката продължи да доминира в разиграванията от дъното на корта и взе аванс от 3:1 и в началото на втория сет. Постепенно Плишкова започна да намира играта си и изравни за 3:3. При 5:5 чехкинята водеше с 40:0 при собствено подаване, но допусна обрат и Барти получи възможността да затвори мача при собствен сервис. Тя обаче не успя и се стигна до тайбрек. В него Плишкова направи пет поредни разигравания, за да поведе с 6:2, а в последствие и изравни да резултата със 7:4 точки.

Барти започна добре и в решаващия трети сет и поведе с 3:0 гейма. Тя удържа преднината си и при 5:3 за втори път сервираше за титлата. Плишкова стигна до брейкбол, но този път австралийката не трепна и стигна до успеха.