Бившата номер 1 в световната ранглиста по тенис Ашли Барти (Австралия) е категорична, че е "изпълнила абсолютно всичко" от своите цели след изненадващото си оттегляне от спорта по-рано тази година.

Трикратната победителка в турнири от Големия шлем беше в разцвета на силите си, когато през март взе изненадващото решение да прекрати тенис кариерата си на 25-годишна възраст.

Барти получи поредната си награда - за тенисистка номер 1 на сезона в Австралия, след като преди няколко дни стана и "Спортист на годината" в родината си.

След триумфа си в "Мелбърн Парк", който я прави първата домашна шампионка на сингъл за жени след Крис О'Нийл през 1978 година, Барти стана първата състезателка, спечелила пет пъти медала Нюкомб, присъждан за изключителни постижения в австралийския тенис.

Тя взима най-високото индивидуално отличие в австралийския тенис всяка година от първото връчване на трофея през 2017 година.

"Това очевидно беше много голяма година в моята кариера и в живота ми", каза Барти, който спечели наградата пред вицешампиона на "Уимбълдън" Ник Кирьос, пред шампионката на на смесени двойки от Откритото първенство на САЩ Сторм Хънтър, Айла Томлянович и Алекс Де Минор.

"Имахме невероятна година, в която беше страхотно изживяване не само на мен, но и на моя екип, и толкова много се гордея с това. Стоя тук горда, знаейки, че изпълних абсолютно всичко, което можах, за този красив спорт, който ми донесе много повече, отколкото някога съм мечтала", каза Барти.