Карлос Алкарас детронира 7-кратния шампион Новак Джокович във финала на тазгодишния Уимбълдън, който се превърна в абсолютно зрелище. 20-годишният испанец триумфира след 5-часов сблъсък с 1:6 7:6(6) 6:1 3:6 6:4, завоювайки дебютния си трофей на "свещената трева". В минутите след награждаването на корта, Алкарас не скри колко щастлив и горд се чувства от успеха.
 
"Това е сбъдната мечта за мен. Разбира се, че е страхотно да спечеля, при това по такъв начин. Изключително съм горд от себе си. Направих нещо невероятно и историческо на този прекрасен турнир, като играх срещу жива легенда на спорта. Самото постижение да играя в тази надпреварата, е изумително, защото аз съм момче, което не е очаквало толкова бързо да достигне такъв етап в кариерата си и да се справя със ситуации от такова естество. 
 
Чувствам се истински горд от стореното, както и от моя екип, с който работихме усърдно всеки един ден, за да може в крайна сметка всичко това да бъде възможно. 
След края на първия сет си помислих: "Карлос, подобри нивото си". Сигурен съм, че всички бяха разочаровани от развитието на мача към онзи момент. Също така трябва да поздравя Новак, срещу когото винаги е много трудно да се играе, той е изключителен. Новак, когато започнах да играя тенис, аз те гледах да печелиш турнири. Когато съм се родил (б.р. - 2003-та година), ти вече си триумфирал в надпревари, което е наистина невероятно. Ти сам го каза, 36 е новото 26, като с действията си успя да го осъществиш. Просто всичко е изумително. 
 
Чувството да играеш пред краля на Испания - Фелипе, който е тук и ме подкрепи, е повече от специално. Надявам се, че вече ще идваш още повече на мачовете ми. Наистина това означава много за мен и искам да ти благодаря отново за подкрепата. 
 
Точно сега се чувствам влюбен в тревата. Страхотно е, защото не съм очаквал, че ще мога да развия играта си до такова ниво, при това в толкова малък период от време. Аз съм играл само четири турнира на този тип настилка, като успях да спечеля титлата в Куинс, сега триумфирах и тук, поради което съм истински щастлив от работата, която сме свършили с екипа ми. С настъпването на тревния сезон чувствах, че не съм особено бърз за играта на трева, но пък това ме кара да съм още по-горд от постигнатото. 
 
Страхотно е чувството да бъда член на почетен член на All England Club. Специално е. Ще получа карта, която ми позволява достъп до всичко. Знам, че Роджър Федерер също има такава. Аз ще дойда и извън участието си в турнира, със сигурност", заяви Алкарас.