Сърбинът Новак Джокович навакса два сета пасив и спечели Откритото първенство на Франция по тенис. Поставеният под номер 1 Джокович надделя над петия в схемата Стефанос Циципас (Гърция) с 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 след 4:11 часа игра.

34-годишният белградчанин спечели за втори път "Ролан Гарос" след 2016 година, а с 19-ата си титла от Големия шлем се доближи само на един трофей от рекордьорите Роджър Федерер (Швейцерия) и Рафаел Надал (Испания), когото сърбинът победи в изтощителен четирисетов мач в петък, продължил също над 4 часа.

Gulliver/Getty Images
79 снимки

Двубоят започна много оспорвано, като Джокович все пак успя да пробие за 6:5 и сервираше за първия сет. Той не се възползва от възможността и се стигна до тайбрек. В него Циципас поведе с 4:0, а при 5:2 имаше два сервиса, но Джокович обърна до 6:5. Гъркът обаче пак направи поредица от три разигравания и с това взе първата част. Във втората Циципас стартира с пробив, който повтори в седмия гейм и изглеждаше, че 22-годишния грък върви към първата си мейджър титла.Джокович не се предаде и поведе с 4:1 в третия сет, като запази преднината си до края1 за да намали изоставането си.

Преди началото на четвъртата част Циципас поиска медицински таймаут заради проблем в кръста, а в последствие Джокович доминираше на корта и успя да дръпне набързо с 4:0 по пътя към изравняването на резултата. Сърбинът продължи да контролира мача. Той реализира единствен брейк в третия гейм на решителния пети сет и запази преднината си до края.

Така Джокович стана първият тенисист след Джим Къриър (САЩ) през 1992 година, който печели първите два турнира от Големия шлем за сезона.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!


Първи сет

Гъркът започна с двойна грешка, но Джокера изкара бекхенда си по правата в аут – 15:15. В следващото разиграване Циципас също направи непредизвикана грешка, но от форхенд – 15:30. Впоследствие сервиращият изтласка съперника на 3 метра назад и взе точката. Ретур в аут за 40:30. Контра пие по правата на Ноле и 40:40. Ретур по късия диагонал, който остави Стефанос зрител – точка за пробив. Тя е спасена, благодарение на бекхенд уинър по правата. Три поредни безответни аса и гейм – 1:0.

Новак изравни на свой ред с гейм на 0 без проблеми - 1:1.

Форхенд права след сервис по диагонала, излизане на мрежата и 15:0. Ретур в аут – 30:0. Циципас изтласка опонента си с форхенд по диагонала и завърши по правата – 40:0. Ас по правата и 2:1.

Нов убедителен гейм без загубена точка при подаване на световния №1 - 2:2.

Циципас отново излиза едни гърди напред след разконцентрирана игра на белградчанина и след гейм на 30 резултатът става 3:2.

Къса топка на Новак, която остава без отговор – 15:0. Ретур в мрежата – 30:0. Още един неточен, но в аут за 40:0. Ас по диагонала и 3:3.

Ас по диагонала – 15:0. Къса топка и последвало успешно воле по правата – 30:0. Нова къса, която обаче бе достигната с вещина от световния №5 и контрира по диагонала – 40:15. Ретур в мрежата и гейм – 4:3.

Начален удар в тялото и ретур в аут – 15:0. Форхенд в аут по диагонала на 18-кратния носител на титли от Големия шлем – 15:15. Хубав сервис, който позволи на Джокович да навлезе в корта и да завърши по диагонала – 30:15. Нов печеливш удар, но по диагонала и 40:15. В следващото разиграване обаче Ноле пресили удара си и той отиде извън очертанията на корта по дължина – 40:30. Все пак геймът приключва, след като упражнението бе повторено с игра по правата и след това по диагонала – 4:4.

Ас по диагонала и уинър по правата за 30:0. Сервис-мрежа на Циципас и 40:0. Къса топка на световния №1, но гъркът я стигна, контрира по диагонала и това матира сърбина – 5:4.

Защитен лоб от бекхенд на Циципас и смаш в мрежата на сервиращия – 0:15. Нова къса на Новак, с която изравнява точките. Изумителен ретур по диагонала на Стефанос при второ подаване – 15:30. Ас по правата – 30:30. Топка в ъгъла от форхенд на Циципас, която отскочи лошо и Новак не успя да контактува с центъра на ракетата – 30:40. Ултракъс бекхенд диагонал на сърбина, с който елиминира защитата на съперника си след 25 удара – 40:40. Ретур в аут по правата и мощна атака по правата чрез форхенд от бекхенд ъгъла – 5:5.

Gulliver/Getty Images
79 снимки

Предизвикана грешка от Стефанос след бекхенд по диагонала в аут. Непредизвикана неточност от форхенд в мрежата за 15:15. В следващите разигравания Джокович показа по-стабилна игра от основната линия, окупити се и проби в най-подходящия момент.

Брестяща атака към бекхенда на Джокович, която се увенча с успех – 0:15. Неуспешна къса топка от Ноле в мрежата – 0:30. Форхенд в аут по правата на сърбина след ретура на Циципас – 0:40. Деми воле от форхенд на Джокера – 15:40. Мощна атака на Стефанос с форхенд по диагонала и пробивът е върнат – 6:6.

Ретур в аут на Джокович за 1:0. Двойна грешка на сърбина – 2:0. Бекхенд по правата на Циципас след дълго разиграване, пласиран на основната линия и 3:0. Лош опит за игра по късия диагонал на Новак от форхенд – 4:0. Къса топка на Джокера, която остави без отговор гърка – 4:1. Вълшебна нова къса топка и нов успех – 4:2. Печеливш удар от форхенд през най-високата на част от страна на петия в световната ранглиста – 5:2. Скъсен удар от гърка, което позволи на Ноле да излезе напред и по обратния диагонал да спечели точката – 5:3. Контакт с филето на мрежата, което помогна на Джокович и 5:4. Сигурен първи сервис по правата, излизане на мрежата и 5:5. Сетболът е за белградчанина след още едно брилянтно разиграване и предизвикана грешка. Брутален форхенд по правата на Циципас за 6:6 точки. Форхенд инсайд аут на Циципас от дъното на корта, който затрудни максимално съперника и той изкара бекхенда си в аут по ширина – 7:6. След час и 10 минути Циципас грабва първия сет след форхенд в аут по правата на западния ни съсед.

Втори сет

Двойна грешка и драй воле от форхенд в аут – 0:30. Контра пие форхенд по правата на гърка и 0:40. Нова неточност от ракетата на световния №1 и форхенд в аут по дължина – 1:0.

След оспорван гейм, в който Джокович стигна до 30 равни, опонентът му се мобилизира, заигра още по-агрсивно и си взе подаването – 2:0.

Две поредни къси топки, които се оказаха успешни за световния №1. Форхенд на основната линия на Циципас обаче изтласка Ноле назад и той сбърка – 30:15. Два поредни ретура в мрежата и 2:1.

Остър форхенд по диагонала от форхенд на Ноле, но в аут – 15:0. Поредна къса топка на Джокера и нов успех – 15:15. Ретур в аут по дължина – 30:15. Още един ретур извън корта, но по ширина – 40:15. При следващото разиграване Новак закъсня и гейм – 3:1.

Първи безоблачен гейм за Джокович от дълго време насам, в който не отпусна нито точка - 3:2.

Неуспешна къса топка на Новак – 15:0. Ретур в аут – 30:0. Отличен сервис, излизане на мрежата и минаващ удар в аут по диагонала – 40:0. Ас по диагонала и 4:2.

Изключително неубедителен сервис гейм на Джокович, в който бе изправен пред 3 точки за пробив, 2 от които поредни и при третата в крайна сметка се пропуска – 5:2.

Отличен ретур в краката на основната линия, на който Циципас не успя да отговори – 0:15. Ретур в аут за 15:15. Следващите 3 точки обаче са на сметката на Циципас, който с ас по правата затваря сет с 6:2.

Трети сет

Джокович започна позитивно третата част с бързо спечелен сервис-гейм за 1:0. Добри комбинации с форхенд след първия сервис се оказаха печелишва стратегия за Циципас и в следващото му подаване - 1:1.Дори след втори сервис Циципас изглеждаше уверен, че може да контролира разиграванията с форхенда си от основната линия. Ноле напомни на себе си с бекхенд-уинър по правата, а после с още един такъв спечели размяна за 40-40. Гъркът трепна в следващия момент и прати бекхенд в аут, за да даде третата в мача точка за пробив на великия си съперник, но успя да я отрази с гъвкаво придвижване и тотално покритие на корта. Новак пък отново бе преодолян на мрежата, но секунди по-късно отново стигна до брейк-бол, благодарение на ретур-уинър.

Сърбинът отново вкара качествен ретур и провокира неточност от съперника си, за да стигне до четвърти шанс за пробив, който пропиля от печеливша позиция в близост до линията за сервис пред опразнен корт. Геймът продължи и надвиши 10 минути, a Ноле получи петата си точка за пробив и най-накрая се възползва от нея - 3:1.

Gulliver/Getty Images
79 снимки

Циципас изпълни два добри сервиса с излизане на мрежата, но и в двата случая беше матиран от възродения си противник. Ноле можеше и да стигне до троен сетбол, но взе грешно решение с къса топка, след което последваха две точки за Стефанос. 21-годишният боец показа пъргавина с достигането на поредна къса топка и завършващо воле, а после комбинация сервис-форхенд направи 5:3.

От 30-0 Джокович допусна изравняване 30-30 след двойна грешка по диагонала в полето за предимство. Циципас се подразни на съдийско решение в негов ущърб, а в крайна сметка 18-кратният шампион приключи сета в своя полза - 6:3 за 50 минути.

Четвърти сет

Новак Джокович стартира перфектно четвъртия сет и проби сервиса на Циципас още в първия гейм, след което го затвърди със страшна увереност. В третия гейм Ноле стигна до втори пробив след генинална игра в заключителната фаза, след като отрази три възможности за спечелване на гейма от гърка. Ново потвърждаване на пробива и резултата стана 4:0 на „Филип Шатрие”. Циципас върна един гейм до 1:4, но до края на сета логичното се случи и сърбинът прати мача в пети сет.

Пети сет

Още в началото на частта Джокович вкара играта в "свои води". Сърбинът неутрализира Циципас и неговите опасни удари със топспин, а в третия гейм Ноле стигна до пробив след колосална битка в столицата на Франция.

Циципас сервира добре в петия гейм, като по всичко личеше, че ще си спечели сервиса с лекота, но допусна изравняване до 30:30. Последва възможност за Джокович да обърне резултата в своя полза, но смача зад основната линия на сърбина спря в мрежата. Ретур – аут и резултатът стана 3:2 за Джокович. Последвалият сервис гейм пък бе спечелен с лекота от сръбския колос в тениса, правейки резултата 4:2. Последвалият гейм Джокович пропусна няколко пъти да пробие за втори път съперника си, но Циципас се събра и успя да спечели подаването си, оставайки в играта.

В крайна сметка Джокович стигна до гейм, в който сервираше за спечелване на мача и турнира. Циципас сбърка форхенд по правата – 15:0. Сгрешено воле от мрежата обаче изравни резултата – 15:15. Последва грешка от Циципас при бекхенд зад основната линия – 30:15 за Ноле. Джокович прати топката аут – 30:30. Великолепна комбинация на сервис-мрежа пък направи така, че сърбинът стигна до мачбол. Изключителен ретур от Циципас с бекхенд по правата изравни резултата – 40:40. Тенисът на „Филип Шатрие” продължи да бъде невероятен, а с прекрасен форхенд Ноле взе пак предимство. Атака на мрежата и №19 титла от Големия шлем бе за Новак Джокович.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.