Водачът в световната ранглиста при мъжете Новак Джокович нямаше никакви проблеми с класирането си за 1/4-финалите в Откритото първенство по тенис на Франция. Сърбинът не срещна никаква съпротива от Ян-Ленард Щруф (Германия), като го преодоля с чиста победа – 6:3, 6:2, 6:2.

32-годишният Джокович показа страхотна ефективност при точките за пробив, като спечели 5 от общо 7-те си в мача. Щруф опита в някаква степен да се противопостави чрез сервис, но началният му удар изобщо не беше на нивото, което демонстрира Джокера от другата страна на мрежата. За целия мач, който продължи час и 36 минути, 45-ия в света Щруф имаше една-едничка точка за пробив, която не съумя да реализира.

Джокович написа поредната славна страница в кариерата си, като стана първият тенисист с десет поредни класирания на четвъртфиналите на "Ролан Гарос". Дори неизменният фаворит на клей Рафаел Надал не може да се похвали с подобно постижение.

Първият сет вървеше сравнително равностойно – с уговорката, че сервис геймовете на Джокович минаваха по-бързо – до 8-ия гейм. Тогава настъпи първият сериозен срив в началния удар на германеца, който се постави в трудна позиция при 15:40 и беше пробит. Джокович спечели сета с убедителен гейм на нула.

Това беше тежък психологически удар за Щруф и той не успя да се концетрира за началото на следващата част. Германецът  допусна два поредни пробива и бързо се намери с изоставане от 0:4. Оттам нататък Джокович насочи цялата си енергия към своите сервис геймове и експресно се наложи с 6:2.

Третият сет започна по аналогичен начин – отново последователни пробиви и затвърждаването им доведе ситуацията до познатото 4:0 в полза на Ноле. Той демонстрира спад в играта си чак в 8-ия гейм, когато дойде е единственият брейкбол за Щруф. Сервисът избави Джокович, а после той осигури победата при първия открил се мачбол.

В следващия кръг Джокович ще срещне победителя от двубоя между Фабио Фонини (Италия) и Александър Зверев (Германия).