Мъжкият финал на US Open тази вечер е само на няколко часа разстояние, а светът тръпне в очакване на новия шампион извън Голямата четворка (Федерер, Надал, Джокович, Мъри) в турнири от Големия шлем за първи път от 2014 година насам, когато Стан Вавринка триумфира на Australian Open, а Марин Чилич стори това именно в Ню Йорк.

Неучастието на Маестрото от Базел, Матадора от Манакор и дисквалификацията на Ноле в 1/8-финалите отвори златен шанс на всички останали в схемата, които са родени след 1990 година насам. 

Сега честта на нов първенец ще има някой измежду Доминик Тийм от Австрия и Александър Зверев от Германия. Двамата са много добри приятели извън корта и често са забелязвани заедно. На игрището обаче няма място за симпатии. Съперничеството им до момента е доминирано от Тийм, който в 9 мача е спечелил цели 7, като 3 от тях са на Голям шлем (2016 и 2018 "Ролан Гарос" и 2019 Откритото първенство на Австралия).

Въпреки преимуществото в статистиката и много по-големия опит на 27-годишния състезател в мейджърите (два финала на Откритото първенство на Франция и един на Australian Open), германецът показа, че има характер и може да печели, когато е изправен до стената. Най-пресният пример е 1/2-финалът срещу Пабло Кареньо-Буста, когато Саша изостана с 0:2 сета, но в крайна сметка осъществи първия си пълен обрат на Голям шлем и се поздрави с крайния успех.

Вторият поставен в схемата от своя страна е във великолепна форма, губейки само сет до финала и то срещу Чилич, който вдигна трофея преди 6 години.

Първият сервис в сблъсъка ще бъде изпълнен в 23:00 часа българско време.