Чешкият ветеран Томаш Бердих показа, че възвръща формата си, благодарение на която беше сред редовните участници поне на 1/4-финал на турнирите от Големия шлем. 32-годишният тенисист стигна до Топ 8 на Аустрелиън Оупън след впечатляваща победа. 

Чехът се справи със съпротивата на първата ракета на Италия Фабио Фонини в три сета - 6:1, 6:4, 6:4 за малко повече от два часа на корта. Така той се класира за седми път на тази фаза в Мелбърн и общо 17-и път в кариерата си е на 1/4-финал на турнир от Големия шлем. 

Бердих прегази съперника си в първия сет. Той поведе с 3:0 с пробив, даде гейм на Фонини и до края на частта не го остави да запише актив. Така след 6:1 двамата се вкопчиха в по-сериозна битка във втората част. 

В нея чехът продължи със силното начало и взе още първото подаване на опонента си, за да поведе с 2:0. Но италианецът отвърна на пробива и изравни за 2:2. Бердих обаче взе подаването на Фонини във важния седми гейм и удържа този аванс до края на сета за 6:4 и 2:0. 

В третата част нещата се развиха подобно. Бердих направи ранен пробив, удържа го, а Фонини го върна при 3:3. Италианецът обаче не успя да го затвърди и впоследствие чехът устиска аванса си за но успех с 6:4 и място сред най-добрите осем. 

В следващия кръг той ще се изправи или срещу рекордьора по титли от Големия шлем Роджър Федерер, или срещу неизвестния унгарец Мартон Фучович.