Швейцарецът Стан Вавринка спечели за първи път в кариерата си Откритото първенство на САЩ по тенис, което пък е третата му титла от Големия шлем. Номер 3 в схемата се наложи с 6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3 над най-успешния тенисист в последните години Новак Джокович (Сърбия). Преди това Вавринка е печелил титлите в Австралия през 2014-а година и на Ролан Гарос през миналата. Джокович изглеждаше изморен в края на мача, а Вавринка направи победната точка с много лесно воле.

А началото не предвещаваше такъв край- Вавринка изглеждаше по-нервен и припрян и това в комбинация с класата на Джокович не вещаеше нищо добро за него. Сърбинът пада за пети път на финал тук. В края на мача се наложи два пъти миналогодишният шампион да получи медицинска помощ, но той стисна зъби и игра докрай.

В началото на втория сет изглеждаше, че нещата ще се развиват малко по-спокойно и двамата ще взимат сервис геймовете си. Това обаче се промени в четвъртия гейм, когато Вавринка стигна до възможност за пробив и я оползотвори с блестящ завършващ удар от бекхенд по правата. След това ситуацията изглеждаше пред обрат, като Джокович поведе с 40:0, за да връща пробива, но Стан спаси и трите точки, а малко по-късно вече водеше с 4:1.

В третия сет Вавринка демонстрира много повече увереност, като разкарваше по корта съперника си, а също така и няколко пъти спаси наглед невъзможни точки, дали му увереност. Критично за сърбина беше в шестия гейм, но той все пак го взе и нешата вървяха равностойно до 6:5. Ноле можеше да вкара сета в тайбрек при 40:30, но вместо това Вавринка спечели три поредни точки, а с това и частта.

В последната част физически Джокович отпадна, получи и болки в краката, поиска медицинска помощ. Вавринка пък използва умело това и няколко пъти създаде дискомфорт на противника си със сервиси в тялото. Вавринка поведе с 3:0, след което водачът в ранглистата спечели едно подаване и поиска медицински таймаут. Но въпреки това Вавринка остана на 100-процента концентриран до края и спечели мача.

Джокович бе шампион в Ню Йорк през 2011 и 2015 година и това можеше да стане 13-та титла за него от "Големия шлем".

29-годишният сърбин остава с 12 трофея в най-престижните надпревари. Пред него са само швейцареца Роджър Федерер (17), испанеца Рафаел Надал (14) и американеца Пийт Сампрас (14).

Стан Вавринка успя да победи Ноле за пети път в 24 срещи и за трети път в Голям шлем. Швейцарецът надви сърбина по пътя си към трофея на Откритото първенство на Австралия 2014 и във финала на Ролан Гарос 2015.