Бившият номер едно в света Рафаел Надал продължава наказателната си акция по кортовете на Откритото първенство на Австралия. Той елиминира трети австралиец в третия си мач в Мелбърн, като този път беше повече от убедителен. 

Испанецът съсипа младия Алекс де Минор, който е първата австралийска ракета и му даде само седем гейма. Той го отвя с 6:1, 6:2, 6:4 за малко повече от 200 минути игра и намери място сред 16-те най-добри в турнира. Това беше неговата 250-а победа в мач от Големия шлем. 

Още от самото начало на мача той притисна в ъгъла Де Минор и не му даде да диша. Младокът едва спаси четири брейкбола, за да запише единствения си гейм в първия сет, но това беше всичко, до което се докопа в него и беше разгромен с 1:6. 

Във втората част нещата не се промениха особено, тъй като Надал постигна пробив още в първия гейм, затвърди го за 4:1 и на всички беше ясно накъде отиват нещата. В крайна сметка Матадора затвори частта без проблеми при 6:2. 

Най-завързана и интересна беше третата част на двубоя. В нея той реализира единствения пробив още в първия гейм, за да поддържа аванса си до края. В последния гейм той профука цели пет мачбола на свой сервис, но въпреки лекото отлагане на развръзката, не допусна изненада и обрат и се класира на осминафиналите. 

Там той ще срещне първия си съперник, който не е от Австралия. За място на четвъртфиналите и евентуален сблъсък с Григор Димитров там той ще се бори с непоставения чешки ветеран Томаш Бердих, който изживява истински ренесанс в Мелбърн.