„Мануела, Катерина и Магдалена. Ако изброим тези имена така, можем да кажем, че те са три красиви имена. Ако към тях обаче, ако добавим фамилията Малеева, това вече са приказните сестри, които българският тенис дава на света през 80-те и 90-те години на миналия век“. По този начин започва специалният материал на ESPN, посветен на сестрите Малееви.

Трите са уникално явление в световния тенис. Мануела, Катерина и Магдалена заслужиха място в топ 6 на световната ранглиста и поставиха множество рекорди. Големият тенис откри България чрез Малееви, а те откриха за подрастващите у нас великолепните перспективи на тази игра. От първия успех на 12-годишната Мануела на „Ориндж Боул“ през 1979 година до отказването на Маги през 2005 година – четвърт век в световния елит имаше поне една Малеева.

От ESPN акцентират, че светът на тениса е виждал Серина и Винъс Уилямс, близнаците Брайън или Марат и Динара Сафина, но три сестри в топ 6 на елита е уникално.

„Майката Юлия Берберян доминира в комунистическа България през 60-те и е деветкратна шампионка на страната си“, пишат американците и припомнят цитат на Григор Димитров: „Познавам всяка от сестрите изключително добре. Те ми помогнаха много. Дори съпругът (мениджърът му Георги Стоименов) на една от сестрите (Катерина) е с мен, откакто съм на 12 години. Свалям шапка за всичко, което това семейство е направило“.

Мануела е най-голямата от тях. Тя завоюва 19 титли от WTA тура на сингъл, както и US Open 1984 на смесени двойки заедно с Том Гъликсън, като двамата надвиват Елизабет Сейърс и Джон Фитцджералд.

Мануела Малеева стига до №3 в световната ранглиста през февруари 1985-а и също така печели бронзов медал от Олимпийските игри през 1988-а.

Катерина Малеева със своите 11 турнирни успеха на сингъл, 1/4-финали във всички турнири от Големия Шлем и над 350 победи със сигурност остава в историята на женския тенис. Още повече предвид безкрайно трудните условия в социалистическа България, в които сестрите е трябвало да се подготвят. Това обаче никога не е било пречка за майка им Юлия Берберян.

1995 година е най-силната в кариерата на Магдалена Малеева. Тогава тя достига 6 финала и вдига 3 титли (Чикаго, Москва, Оуклънд). За трети пореден път се класира за турнира „Мастърс“ и завършва кампанията под №6 в света. През 1996 година Магдалена стига до №4, а след това идват сезони, в които и контузиите я възспират. В началото на новото хилядолетие за първи път записва сезон, в който играе и на четирите „мейджъра“.