Защитаващият титлата си на Откритото първенство на Франция по тенис и водач в световната ранглиста при мъжете Новак Джокович от Сърбия се класира за четвъртфиналите.

37-годишният Джокович надделя над 23-ия в схемата аржентинец Франсиско Черундоло с 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3 в двубой, продължил четири часа и 39 минути.

Сърбинът ще се изправи на четвъртфиналите срещу победителя от срещата между американеца Тейлър Фриц и норвежеца Каспер Рууд. За него това ще бъде 15-и пореден четвъртфинал на "Ролан Гарос".

Новак Джокович записа 40-а победа в кариерата си в пет сета и с общо 370 успеха на турнирите от Големия шлем той изпревари швейцареца Роджър Федерер и вече е едноличен лидер по този показател. Освен това той ще играе за 59-и път в кариерата си на четвъртфинал в Шлема.

Джокович спечели убедително първия сет с 6:1 за 41 минути игра. В началото на втория сет той започна да изпитва физически проблеми, наложи се и да получи медицинска помощ. Сърбинът отрази общо осем възможности за пробив на Черундоло в хода на сета, но аржентинецът се възползва от втория си сетбол и затвори втората част при 7:5 при първия си пробив в двубоя.

Франсиско Черундоло имаше явно превъзходство в третия сет. Той поведе с 3:0 и 5:2 преди за приключи частта при 6:3 и да поведе в резултата.

Последва драматичен четвърти сет, в който Новак Джокович се бореше с физическите си проблеми, но навакса изоставане от 2:4 до 5:4 в своя полза след като отново имаше нужда от лекарска намеса. Аржентинецът изравни за 5:5, но Джокович спечели следващия гейм, в който отрази и точка за пробив, а впоследствие успя да пробие подаването на противника при четвъртия си сетбол за 7:5, с което прати срещата в пети сет.

В решителната част водачът в световната ранглиста започна с два успешни гейма, но Черундоло бързо върна пробива и изравни за 2:2. След ново равенство 3:3, сръбският тенисист спечели три поредни гейма и затвори срещата при първия си мачбол./БТА