В понеделник "свещената трева" на "Ол Инглънд Клъб" официално ще открие 131-ото издание на третия турнир от Големия шлем Уимбълдън! Надпреварата, която е считана за най-великия тенис турнир в историята, започва в 15 часа българско време, а в следващите 2 седмици всичко случващо се в Лондон можете да следите с GONG.BG.

Още 48 часа преди старта най-големите фенове бяха заели местата си на легендарната опашка за билети, която включва и спане на палатки. Очаква се половин милион зрители да преминат през портите на "Ол Инглънд Клъб" в 13-те състезателни дни. Те ще консумират 28 хиляди килограма от прочутите ягоди, гарнирани с 10 хиляди литра сметана.

А след 647-те двубоя ще бъдат определено двамата шампиони на сингъл, които ще се приберат с рекорден награден фонд от 2,2 милиона паунда - двойно на парите, получавани преди само 6 години. Загубилите в първи кръг пък напускат с 35 хиляди паунда.

А тази година надпреварите и при мъжете, и при жените изглеждат напълно непредвидими. Големият фаворит при мъжете сякаш изглежда Роджър Федерер, но към него трябва да добавим и имена като Анди Мъри, Новак Джокович, Рафаел Надал, Стан Вавринка, а защо не и младоците Саша Зверев и Ник Кириос, както и Григор Димитров и Милош Раонич. Интересен факт е, че четирима в лицето на Мъри, Надал, Вавринка и Джокович имат шанс да бъдат №1 в света след края на Уимбълдън.

При дамите липсата на Серина Уилямс прави борбата напълно непредвидима като поне десетина тенисистки могат да бъдат включени сред фаворитите.

За нас добрата новина е, че традиционно България ще има представители и при двата пола в лицето на първите ни ракети Григор Димитров и Цветана Пиронкова.

Ясен е първият съперник на Григор на Уимбълдън, попадна в потока на Федерер
Пиронкова срещу италианка в първия кръг на Уимбълдън

Както винаги, турнирът се открива с мач на шампиона от миналата година Анди Мъри, който в 15 часа българско време в понеделник излиза на корта срещу казахстанеца Александър Бублик.

На корта в първия ден ще видим още Винъс Уилямс, Рафаел Надал, Стан Вавринка и много други.