Южнокореецът Хьон Чун сътвори поредната сензация на Аустрелиън Оупън, отстранявайки бившия №1 в света Новак Джокович в три сета - 7:6(4), 7:5, 7:6(3).

Чун изигра изумителен мач, в който демонстрира на целия свят своя огромен талант и феноменално развитие в последните месеци. №58 в света летеше по корта и връщаше всичко, което идваше от ракетата на сърбина. В същото време Джокович определено изпитваше физически проблеми и болки в лакътя, заради който пропусна последните 6 месеца от 2017-а. За съжаление обаче Ноле показа, че проблемите не са изцяло зад гърба му, а болката водеше до много колебания от сервис и непредизвикани грешки. В отделни епизоди Джокович напомни за най-добрите си дни, но класата на Чун просто бе твърде голяма за него в днешния ден.

Така 21-годишният талант се превърна в първия южнокореец, който ще участва на четвъртфинал на турнир от Големия шлем. За него това е и отличен шанс да стигне до полуфинал, тъй като следващият му съперник е другата сензация в лицето на Тенис Сандгрен. След Мелбърн пък Чун ще се насочи към София, където ще бъде една от звездите на DIEMA XTRA Sofia Open.

Сензацията Тенис от Тенеси изумява, би №5 и е на 1/4-финал!

Мачът на "Род Лейвър Арена" бе изпълнен с много продължителни и качествени разигравания, но в повечето случаи Джокович просто не издържаше на темпото на съперника си.

Срещата започна с ранен аванс от 4:0 за стартиралия перфектно Чун. Още в тези моменти проблемите на Ноле бяха видими, но той демонстрира, че няма намерение да се предава без бой. 12-кратният шампион от Големия шлем стигна до обрат 6:5, но в крайна сметка Чун взе сета в тайбрек след 68 минути игра.

И вторият сет премина в над час игра като Джокович получи и медицински таймаут заради своята проблемна дясна ръка. Сърбинът върна ранен пробив на съперника, но Чун нанесе нов удар в края и след 7:5 се доближи на сет от най-голямата победа в кариерата си до този момент.

След  четири пробива в първите пет гейма на третата част, Чун изпусна шансове да поведе с 5:3, за да се стигне до нов тайбрек. В него отново кореецът вдигна нивото и след три часа и 21 минути игра си осигури мястото в топ 8.