Полякът Хуберт Хуркач се класира за първи път в кариерата си за полуфинал в турнирите по тенис от Големия шлем.

Поставеният под номер 14 Хуркач елиминира шестия в схемата и осемкратен победител в турнира Роджър Федерер (Швейцария) с 6:3, 7:6(4), 6:0 за 1:49 час.

Полякът направи пробив за 4:2, който се оказа достатъчен, за да спечели първия сет.

Федерер започна отлично втората част и поведе с 3:0 и 4:1, но след това допусна изравняване - 4:4. Двамата спечелиха следващите си две подавания и се стигна до тайбрек. В него Хуркач поведе с 4:2, но Федерер успя да намали пасива си на 4:5. Полякът взе следващите две поредни разигравания и затвори сета.

В третата част Хучкач доминираше изцяло и не даде нито гейм на швейцареца.

"Не знам какво да кажа. Супер специално е всичко, което се случва, защото играя на този корт срещу Роджър. . . Това е една сбъдната мечта. Не съм си мислил, че някога мога да спечеля срещу него тук. Знам всичко, което той е постигнал, но играх пред всички тези хора. . . Това е сбъдната мечта", каза полякът в интервюто на корта след края на двубоя.

Хуркач е едва вторият тенисист от Полша, които достига до полуфинал на турнир от Големия шлем след Йежи Янович през 2013 година отново на "Уимбълдън".

Полякът ще играе на полуфиналите с победителя от мача между номер 9 Матео Беретини (Италия) и номер 19 Феликс Оже-Алиасим (Канада).

Федерер, носител на 20 титли от турнирите от Шлема, не успя да изравни постижението на легендарната Мартина Навратилова, която има девет трофея от "Уимбълдън" в кариерата си.