Последният за годината турнир от Големия шлем US Open е в решителната си фаза при жените и мъжете, но ново съмнение за манипулиране на двубой от първия кръг при дамите е на път да доведе до скандал в спорта.

В последната година на няколко пъти се появяват съмнения за манипулиране и симулативно поведение на тенисисти в професионални мачове.

Сега съмненията падат върху двубоя между швейцарката Тимеа Бачински и руската красавица Виталия Дятченко. Срещата завърши с категоричен успех 6:1, 6:1 за Бачински, но според "Ню Йорк Таймс" за двубоя са заложени необичайно големи суми.

Тенис звеното за почтеност TIU, което следи за корупция в тениса, е получила сигнал за въпросния мач от руския букмейкър Fonbet. От Bet365 също са споделили за необичайно много залози. Всъщност залаганията за двубоя са били 10 пъти повече от очакваното.

Въпросните залози със сигурност не са били за победител в срещата, защото Бачински бе големият фаворит. Подозрението е, че става въпрос за конкретен резултат в мача или за развитието в отделни геймове.

Ролята на Датченко все още не е ясна, но именно нейното поведение е под подозрение. Самата тенисистка обясни след двубоя, че се е оплаквала от контузия и това е причината за лошата ѝ игра.