Новак Джокович се класира за финала на тенис турнира Уимбълдън след победа над Ришар Гаске с 3:0 сета /7:6, 6:4, 6:4/ в първия полуфинал на надпреварата то Големия шлем. За световния номер 1 това е четвърти финал в Лондон, освен това Джокович ще защитава титлата си срещу победителя от другия полуфинал между Анди Мъри и Роджър Федерер.

Сърбинът затвърди превъзходството си срещу Ришар Гаске, като спечели 12-а победа от 13-е мача по между им до момента.

Единствено първият сет бе по-оспорван, като Джокович стигна до пробив в средата на първия сет, но французинът успя да го върне и в крайна сметка се стигна до тайбрек. Новак спечели със 7:6, след като сръбският тенисист взе тайбрека със 7:2 точки.

Във втория и третия сет световният номер 1 направи пробиви още в началото и подпечата успеха си без да даде шанс на съперника да се надява за нещо повече. Той поиска медицинска помощ заради травма на лявото рамо в края на втория сет.

Ришар Гаске остава само с удовлетворението, че победи един от фаворитите Стан Вавринка в предишния кръг. Гаске отстрани и българския номер 1 Григор Димитров по-рано в турнира.

Новак Джокович демонстрира силен сервис и направи 12 аса срещу едва 6 за Гаске.

Редица популярни личности отново бяха забелязани на трибуните в Лондон, като сред тях бяха легендарния мениджър сър Алекс Фъргюсън, както и екс-футболистът Тиери Анри.

Джокович се класира за 17-и път на финал в турнирите от Големия Шлем и за четвърти път в последните пет години ще спори за титлата в Лондон.