В петък в Прага стартира първото издание на Лейвър Къп - уникален тенис турнир, в който един срещу друг ще се противопоставят отборите на Европа и Света.

С интерес се очаква участието на Рафаел Надал и Роджър Федерер, които могат да играят и в тандем на двойки - нещо, за което всички фенове на тениса мечтаят.

С първите двама в световната ранглиста, Европа е големият фаворит в тридневната надпревара, която е кръстена на австралийската легенда Род Лейвър.

Капитани на двата отбора са Бьорн Борг и Джон МакЕнроу, чието съперничество през 70-те години е едно от най-легендарните в историята на тениса.

В отбора на Европа присъстват още Александър Зверев, Марин Чилич, Доминик Тийм и представителя на домакините Томаш Бердих. В отбора на Света са Сам Куери, Джак Сок, Джон Иснър, Франсис Тиафо, Ник Кириос и Денис Шаповалов.

Петима от отбора на Европа са част от топ 10, а съперниците ще бъдат лишени и от Хуан Мартин дел Потро, който се отказа в последния момент заради контузия.

Домакинството на турнира ще се ротира всяка година между Европа и остатъка от света. Форматът включва по три мача на сингъл и един на двойки във всеки един от трите дни. Победата в петък ще носи една точка, в събота две, а в неделя три като целта е интригата да се запази до последно. Треньорите ще избират тримата си участници на сингъл, както и двойката за всеки един ден, а жребий ще определя мачовете на случаен принцип.

"О2 Арена" в Прага е домакин на събитието като мачовете ще бъдат в 2 от 3 сета. Евентуалният трети сет пък ще бъде във формат на тайбрек до 10 точки.