Слоун Стивънс го направи! След почти година извън корта заради операцията на стресова фрактура в стъпалото си 24-годишната американка извървя целия път на домашния Ю Ес Оупън и се поздрави с титлата по впечатляващ начин. Така дългоочакваният финал срещу Медисън Кийс се оказа твърде едностранчиво представление, което завърши с 6:3, 6:0 в полза на тенисистката от Флорида. Цифровото изражение бе изравнен рекорд за най-малко изиграни геймове във финал при дамите в оупън ерата.

Това беше първият изцяло американски финал в Откритото на САЩ от 2012 година насам, когато една срещу друга се изправиха сестрите Уилямс. Само до преди 6 седмици Стивънс бе 934-а в света и на прага от изпадане от ранглистата, но въпреки трудностите талантливата състезателка постигна най-впечатляващия успех в своята кариера.

Началото на финала беше равностойно и с подчертано предимство на сервиращите. Фаворитката откъм ранкинг Мадисън Кийс опита да бъде тенисистката, която да бъде по-активна и агресивна на корта. Много скоро обаче напрежението превърна смелия подход в безконечен извор на грешки, докато Стивънс почти не трябваше да прави нищо. Един куп грешки помогнаха на 83-ата в света да вземе първия пробив при 3:2. С известна доза усилия екзекуторката на Винъс Уилямс се справи със затвърждаването и това беше жесток психологически удар за Кийс. Тя така и не успя да се събере, за да преследва връщане на пробива. Всеки сервис гейм на 15-ата в схемата бе потенциален провал, а логичното се случи в 9-ия гейм на първия сет. При 30:40 Стивънс получи първи сетбол, Медисън го отрази, а след две равенства, 24-годишната й съперничка получи нов шанс и с поредната грешка на Кийс го оползотвори. За целия първи сет 2 години по-младата Кийс допусна 17 непредизвикани грешки.

Кийс направи опит да стартира следващата част с пробив. Макар че геймът премина през равенство, а Стивънс не сервираше чак толкова убедително, Кийс сама пропусна възможностите си с елементарни грешки от ретур при втори сервис.

Крушението бързо придоби грандиозни размери – поредните подаръци на Кийс доведоха нещата до 0:40 на нейн сервис. Борещата се за оцеляването си тенисистка спаси първия, но при следващия отново сама предаде точката.

Стивънс сравнително бързичко затвърди брейка, а веднага след него отново водеше с 0:40. Кийс отрази две от точките за пробив, но двойна грешка при последната я обрече да губи с 0:4. Следващият гейм можеше да бъде повратен за нея – Кийс сравнително лесно дръпна с 0:40, но Стивънс не трепна. Бъдещата шампионка подхождаше с огромно търпение към всяка точка, а спокойствието липсваше тотално от другата страна на корта. Логично Стивънс не само спаси трите възможности, но след това и затвори гейма – 5:0.

В последния гейм от финала Кийс даде всичко от себе си, за да не завърши без спечелен гейм във втория сет. Тя спаси две шампионски точки и беше близо все пак да спечели подаването си. Стивънс в същия спокоен ритъм устоя на всичко, а накрая невярващо се хвана за главата, когато последната точка я короняса като новата шампионка на САЩ.