Ига Швьонтек се класира за четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън, след като надви в тежък мач Сорана Кърстя след обрат с 5:7, 6:3, 6:3 за над два часа и половина игра.

Gulliver/GettyImages
36 снимки

Полякинята, шампионка от Ролан Гарос 2020, загуби откриващия си сервис гейм, но върна брейка с пробив в осмия. Седмата в схемата имаше сетбол в десетия гейм, но не го оползотвори и бе пробита от румънката в 11-ия гейм. След това Кърстя сервира успешно и поведе в резултата. Втората част започна с ранен пробив за Швьонтек, който обаче бе върнат моментално от опонентката й.

Все пак, полякинята взе четири от следващите пет гейма и вкара мача в решителен трети сет. Шьонтек първа стигна до пробив в третия сет, но Кърстя го върна. В крайна сметка, полската тенисистка отново влезе в добра поредица и след три поредни гейма намери място в четвъртфиналите в Мелбърн за първи път и за общо трети в турнирите от Големия шлем след двата поредни на Ролан Гарос през 2020 и 2021. Тя спечели 75% от точките на първи сервис и осем от девет на мрежата.

Швьонтек чака победителката от последния осминафинал при дамите между естонката Кая Канепи и втората ракета в света Арина Сабаленка.