Водачката в световната ранглиста по тенис Ига Швьонтек от Полша продължава успешно защитата на титлата си на Откритото първенство на Франция, след като се наложи над чехкинята Маркета Воундрошова с 6:0, 6:2 за малко повече от час.

В първия сет Швьонтек спечели всичките шест гейма за 29 минути, като в пет от шестте гейма даде общо 6 точки на чехкинята. Единствено петият гейм бе оспорван, като в него вицешампионката на "Ролан Гарос" през 2019 година Воундрошова спаси четири точки за пробив, преди да се предаде на петата.

Втората част бе малко по-равностойна, като чехкинята изравни при 1:1, а след това взе и втори гейм за 2:4. Тя обаче не успя да постигне нищо повече и полякинята стигна до успеха още с първия си мачбол в осмия гейм.

Швьонтек е трикратна шампионка на Откритото първенство на Франция по тенис, където е постигнала най-големите си успехи. Тя има титла и от Откритото първенство на САЩ през 2022 година.

На полуфиналите полякинята ще играе срещу американката Коко Гоф. Двете имат 11 мача помежду си до този момента, като предимството на полякинята е сериозно - 10 победи срещу 1 загуби. Гоф има успех над Швонтек единствено на полуфинала на турнира в Синсинати през 2023 година в три сета. Двете се срещат два пъти на "Ролан Гарос" - финал през 2022-а и на четвъртфинал преди година, като и в двата случая полякинята печели чисти победи.  

"Днес всичко се получаваше, ударите ми влизаха. Не съм мислила много. Когато съм във форма, имам усещането, че мога да направя всичко. Благодаря на всички, които ме подкрепят, и на французите, които винаги са ме приемали много добре", каза Швонтек след срещата.