Заявката за повтаряне на титлата в US Open 2019 от Наоми Осака спря в понеделник. Тенисистка №1 в света загуби в два сета – 5:7, 3:6, от швейцарката Белинда Бенчич, която е №13 в света.

Бенчич продължи към четвъртфиналите, където следващата ѝ съперничка ще бъде №23 Дона Векич, която елиминира германката Юлия Гьоргес с 6:7(5), 7:5, 6:3 и за първи път достигна до четвъртфинал в турнирите от Големия шлем.. Този успех прави така, че швейцарката за втори път ще играе на 1/4-финалите на кортовете на Флашинг Медоус, като последният път, когато се случи това бе през 2014-а година.

След отпадането на Наоми Осака, в схемата най-високпоставената тенисистка остана Елина Свитолина, която е под №5. Серина Уилиямс е ранкирана под номер осем.

Първият сет стартира силно за Бенчич, която проби още в първия гейм, но японката върна пробива в четвъртия гейм. Последваха комфортни спечелвания от страна на двете състезателки на сервисите си, за да се стигне до 5:5, когато Бенчич проби и в последвалия гейм затвори сета.

Втората част стартира равностойно до петия гейм, когато Бенчич отново взе подаването на опонентката си, този път на 0 и с първия си мачбол пет гейма по-късно се класира за четвъртфиналите на турнира. 

"Бях изправена пред най-голямото възможно предизвикателство - да играеш срещу действащата шампионка и номер 1 в света. Справих се страхотно. Удрях топката чисто, бях прецизна, успявах да предвидя нейните действия. Използвах всичко, което съм научила през годините, и се получи. Много съм щастлива", каза Бенчич.

Загубата на Осака означава, че след надпреварата в Ню Йорк ще има нова водачка в световната ранглиста. Австралийката Ашли Барти ще измести японката от първото място и отново ще оглави класацията на УТА.