Полската сензация Ига Швьонтек е новата шампионка на „Ролан Гарос“. 19-годишната тийнейджърка надви с 6:4, 6:1 победителката от Australian Open София Кенин за час и 24 минути. По този начин родената във Варшава тенисистка повтори постижението на Жустин Енен от 2007 година, когато белгийката грабна трофея без загубен сет през двете седмици в Париж. Тя е и първата състезателка от Полша, която вдига титла от Големия шлем.

Успехът ще донесе на 54-ата в света 2000 точки за световната ранглиста, с което от утре ще е на 17-то място и 1.6 милиона щатски долара.


Швьонтек започна убедително мача с пробив още в първото подаване на съперничката си. Той бе затвърден с гейм на 15 и за 8 минути дръпна с 3:0.

Американката от руски произход взе първия си гейм, отстъпквайки 2 точки на съперничката, намалявайки резултата на 3:1.

Пробивът обаче бе върнат преди втората почивка след 2 непредизвикани грешки, ретур уинър от Кенин и двойна грешка на полякинята. – 3:2.

Възходящото представяне на шампионката от Мелбърн продължи и тя изравни на 3:3 в следващото си подаване без особени трудности.

Все пак родената във Варшава тенисистка се съвзе и трудно, но успешно отново излезе напред в резултата – 4:3.

В осмия гейм Швьонтек отново проби, този път след продължителен осми гейм, в който сервиращата трябваше да отразява точки за пробив, но в крайна сметка рухна.

Кенин обаче не се предаде и отново върна пробива – 5:4.

Вдъхновената полякиня все пак имаше последната дума и в 11-я гейм осъществи трети пробив, с което затвори първия сет.

При 2:1 за 19-годишната тийнейджърка във втората част опонентката ѝ взе медицински таймаут заради проблеми с лявото бедро.

При завръщането си на корта Кенин допусна пробив на 15 след някои непредизвикани грешки от ракетата ѝ.

Брейкът бе затвърден и на своя ръка Швьонтек осъществи нов такъв на нула.

Последният гейм в мача мина без драма (гейм на 30) и Ига затвори сблъсъка с 6:1.