Лидерката в световната ранглиста Серина Уилямс за втора поредна година не можа да спечели Откритото първенство на САЩ. Американката отпадна на полуфиналите след поражение с 2:6, 6:7 (5) срещу Каролина Плишкова и ще загуби лидерската си позиция в класацията на УТА от следващата седмица.

Десетата в схемата чехкиня, която елиминира Уилямс, беше достигала само до третия кръг в турнирите от "Големия шлем".

По-малката от сестрите Уилямс заема първото място в световната ранглиста в 186 поредни седмици. Представителката на домакините трябваше да участва на финал, за да има шансове да запази водачеството си, което ще бъде заето от Анжелик Кербер.

Серина Уилямс загуби първия сет с 2:6, но след това показа воля и достигна до обрат от 0:3 до 4:3 във втората част, въпреки че отстъпи в последвалия тайбрек. Американката започна двубоя с ас, но по-късно допусна шест двойни грешки, включително и решителната точка в двубоя, който продължи 86 минути.

В четвъртия кръг на Откритото първенство на САЩ 24-годишната Каролина Плишкова отстрани и Винъс Уилямс, която също е бивша шампионка на "Флашинг Медоус". Серина спечели Ю Ес Оупън през 1999, 2002, 2008, 2012, 2013 и 2014 година и загуби финалите в Ню Йорк през 2001 и 2011 година.

Поставената под номер две в основната схема германка Анжелик Кербер, която измества Уилямс от лидерската позиция, се класира за финала, след като победи с 6:4, 6:3 срещу бившата номер едно в световната ранглиста и двукратна финалистка на Откритото първенство на САЩ - Каролине Возняцки. Кербер достигна общо третия си финал в турнирите от "Големия шлем" и ще бъде едва втората германка след Щефи Граф, която заема лидерско място в класацията на УТА.

28-годишната Анжелик Кербер спечели Откритото първенство на Австралия по-рано през сезона.

Германката има четири победи в общо седемте си двубоя срещу Каролина Плишкова до момента. /БТА