Тийнейджърката Диан Пари поднесе голямата изненада във втория ден на Откритото първенство на Франция по тенис. В мач от първия кръг при жените 19-годишната французойка се наложи с 1:6, 6:2, 6:3 над шампионката от миналата година Барбора Крейчикова от Чехия.

Пари, която е бивша водачка в ранглистата при девойките, изглеждаше обречена в началото на втория сет, когато изоставаше с 0:2 гейма, след като бе загубила и първия сет с 1:6. Младата французойка обаче влезе в серия от шест поредни гейма, с които изравни резултата.

Крейчикова, която през 2021 година взе титлите и на сингъл, и на двойки на "Ролан Гарос", започна по-добре третия сет, в който отново поведе с 2:0 гейма. Пари, която е номер 97 в ранглистата на УТА, обаче продължи да пласира чудесни удари от бекхенд с една ръка и бързо изравни при 2:2 гейма.

Ключовият момент в срещата дойде при 4:3 гейма и 40:30 в полза на Пари. Тогава на свой сервис Крейчикова стигна до топка от воле при мрежата, но я изпрати много далеч в аут и Пари поведе с 5:3. Последният шанс пред чехкинята, която е втора в ранглистата, се откри в деветия гейм, в който тя поведе с 30:0, но четири поредни точки донесоха първата победа на Пари над тенисистка от топ 10 в нейната кариера.

„Благодаря много на публиката за подкрепата. Играх срещу носителката на титлата и разбира се, че имаше напрежението в началото. Накрая обаче започна да ми се получава играта и съм много щастлива, че победих. В последния гейм се опитах да не мисля за нищо. Исках да се фокусирам върху всяка една точка. Сега вече може да празнувам“, каза след края на мача Пари.

Във втория кръг французойката ще играе с колумбийката Камила Осорио, която е 66-а в ранглистата.

Gulliver/GettyImages
8 снимки

Към следващия кръг продължава и бившата шампионка от Откритото първенство на САЩ Бианка Андрееску. Канадката победи с 3:6, 7:5, 6:0 белгийката Изалин Бонавентюр за точно два часа игра. В следващия кръг Андрееску ще има за съперничка олимпийската шампионка Белинда Бенчич от Швейцария.