Поставеният под номер 5 в основната схема в Мелбърн - Андрей Рубльов се класира за третия кръг на турнира. Руснакът елиминира Рикардас Баранкис от Литва за по-малко от два часа с 6:4, 6:2, 6:0. Рубльов не загуби сет и на старта срещу Джанлука Магер, а следващият му съперник ще е Марин Чилич.

Рубльов успя да стигне до ранни пробиви във всеки от сетовете, което му осигури много спокойствие Той отново можеше да разчита на мощния си сервис, благодарение на който не допусна нито един пробив.

Чилич пък се класира за третия кръг след победа с 6:2, 6:3, 3:6, 7:6(6) над Норберт Гомбош от Словакия. Хърватинът, който е поставен под номер 27 в Мелбърн, спечели убедително първите два сета, но загуби третия. Двамата сервираха много стабилно в четвъртата част, но опитът на Чилич си каза думата и той измъкна тайбрека с 8:6.

От турнира отпадна Диего Шварцман. Аржентинецът беше надигран от Кристофър О'Конъл с 6:7(6), 4:6, 4:6. Това е най-значимата победа в кариерата на австралиеца, който участва в Мелбърн с "уайлд кард".