Американецът Джон Инсър навършва 35-годишна възраст в неделя. Исполинът от САЩ е известен в тениса, но също така и държи рекорда за най-дълго игран мач в историята – Уимбълдън 2010. Съперникът е французинът Никола Маю на „свещената трева в Лондон”.

Инсър сложи край на на-дълги мач досега, когато взе пробив при сервис на Маю, за да вземе победата със 70-68 в решаващия пети сет от мача им в първия кръг на турнира от Големия шлем. След 11 часа и пет минути на Корт 18 и счупване на редица рекорди, 23-ият поставен Иснър намери решаващите ходове, за да разбие съпротивата на Маю, който тогава бе 138 в света.

Дуото излезе на корта ден преди това. Инсър пък наниза впечатляващите 112 аса в мача в една от най-забележителните срещи в историята на All England Club.

След приключването на мача и финалния сет, който продължи осем часа и 11 минути, от организаторите обявиха, че двамата играчи ще бъдат наградени, за да се отбележи постижението им. И това стана, след като от Уимбълдън решиха да издигнат възпоменателна плоча, която увековечава събитието.

„Маю е абсолютен войн, макар че някой трябваше да загуби тази срещи. Да споделя този рекорд с него е абсолютна чест. Може да се срещнем отново някъде и тогава няма да е 70-68”, каза тогава Иснър.

Мачът е най-дългият в историята на тениса, след като задмина сериозно предходния рекорд между Фабрис Санторо и Арно Клеман на Ролан Гарос през 2004-а година (6 ч. 33 м.). Иснър пък е въвлечен и във втория най-дълъг мач в историята на спорта, след като загуби полуфинала от Кевин Андерсън през 2018-а отново на Уимбълдън.

На Централния корт двамата играх шест часа и 36 минути, след което южноафриканецът продължи към финалната среща след 7-6(6), 6-7 (5), 6-7(9), 6-4, 26-24.