Люка Пуй се класира за първи път в кариерата си на полуфинал от Големия шлем, след като надигра в четири сета Милош Раонич на Откритото първенство на Австралия по тенис – 7-6 (4), 6-3, 6-7 (2), 6-4. Двубоят започна по-добре за канадеца, който проби подаването на френския си съперник и сервираше за сета в откриващия сет при 5-3 в своя полза.

Тогава обаче 24-годишният Пуй показа чудесна игра и не само върна пробива, но успя да поведе в сетовете след тайбрек, спечелен на четири точки. Окрилен от обрата в първата част, Пуй продължи да натиска 28-годишния Раонич, чийто проблеми на сервис бяха очевидни. Французинът се възползва от това и се доближи само на сет от крайния успех.

В третата част канадецът подобри представянето си и след отличен тайбрек, в който поведе с 6-0 точки, намали изоставането си.

В четвъртия сет обаче Пуй направи решителен пробив при 5-4, с което затвори и мача. Така Пуй е на първи полуфинал на турнир от Големия шлем, като предишните му най-добри постижения бяха четвъртфиналите на Уимбълдън и Ю Ес Оупън през 2016. Освен това французинът победи за първи път Раонич в кариерата си, след като бе загубил предишните три сблъсъка, без да спечели сет. В спор за място на финала в горната половина той чака победителя от мача между световния номер 1 Новак Джокович и Кей Нишикори. /БГНЕС