През годините в тениса винаги е имало велики съперничества. Федерер - Надал, Лендъл - Макенроу и Бекер - Едберг са едни от примерите, за които се сещаме. Тук обаче ще стане дума за едно съперничество, което според много специалисти и фенове е най-великото в историята - това между Пийт Сампрас и Андре Агаси.

Двамата американци доминираха тениса през 90-те години и в началото на новия век, а някои от двубоите помежду им ще останат в съзнанието на хората като едни от най-великите.

Днешният 8 септември обаче изглежда тъжна дата. Причината е, че именно на нея преди точно 15 години двамата титани с ракета в ръка изиграват последния мач помежду си.

Общо сблъсъците между Сампрас и Агаси са 34, но надали зрителите на "Артър Аш" на финала на US Open през 2002 година са наясно, че наблюдават за последни двамата си любимци един срещу друг в официален мач.

Годината е по-добра за Агаси докато Сампрас е претърпял доста ранни поражения и влиза в турнира като поставен под №17. Въпреки това обаче Пистъл Пийт стига до финала срещу големия си съперник, когото побеждава в четири сета - 6:3, 6:4, 5:7, 6:4. Това е 14-а титла от Големия шлем за Сампрас, рекорд в този момент като в същото време изравнява и постижението на Джими Конърс от пет трофея на US Open. 

След големия успех Сампрас не обявява веднага оттеглянето си. Той обаче не участва в турнири в следващите 12 месеца и преди US Open 2003 обявява края на великата си кариера.