Полякинята Магда Линете успя да преодолее два ранни пробива в първия сет и в крайна сметка елиминира 4-ата в схемата при жените на Откритото първенство на Австралия по тенис Каролин Гарсия със 7:6 (3), 6:4. За Линете тази победа означава и първо участие на четвъртфинал в турнир от Големия шлем.

И Линете буквално загуби дар слово при интервюто на корта веднага след края на срещата.

"Наистина не мога да повярвам в това, което се случи! Не мога да повярвам, наистина! Не знам какво се случва! Без думи съм! Не знам какво да ви кажа", промълви Линете докато закриваше лицето си и клатеше глава.

Линете имаше ужасяващ баланс от 6 поражения в 6 участия в третия кръг на турнирите от Големия шлем до момента в Мелбърн, в който елиминира Екатерина Александрова. И тази инерция й позволи да се справи днес с Каролин Гарсия, която е шампионка от Финалния турнир на УТА.

Тя започна мача ужасно, изоставайки с 0:3 в първия сет, след което малко намали пасива си за 2:4 и 3:5. Но един пробив за 5:5, който трябваше да реализира от втората му възможност, изравни резултата и прати първата част в тайбрек. Така след час и 57 минути игра, Каролин Гарсия се превърна в четвъртата жертва на Линете от топ 10, като три от тях са дори в топ 5.

Нейната следваща съперничка ще бъде чехкинята Каролина Плишкова, която в друг мач от четвъртия кръг елиминира Чжън Шуай (Китай, номер 23 в схемата на турнира) с 6:0, 6:4. Чехкинята Плишкова се нуждаеше от 55 минути едва, за да стигне до този резултат. И показа, че китайката е удобен противник за нея, тъй като записва осма победа в осем мача. Номер 30 в момента Плишкова дори изоставаше с 2:4 във втория сет, но след това взе като на шега четири поредни гейма, два от които на нула.

Номер 5 в схемата Арина Сабаленка (Беларус) също отива на четвъртфинал, отстранила 12-ата Белинда Бенчич (Швейцария) със 7:5, 6:2. За Сабаленка също ще бъде първо участие на четвъртфинал на Аустрелиън Оупън.

Бенчич направи двойна грешка, за да допусне пробив и така да пропилее шансовете си да вземе първия сет. И това беше повратната точка, от която беларуската състезателка сложи контрол върху мача. Най-напред проби във втората част за 3:1, а след това реализира и втория си мач-пойнт също с пробив за 6:2.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

За място на полуфинала тя ще играе с хърватката Дона Векич, която спря полета на младата чехкиня Линда Фрухвиртова в три сета – 6:2, 1:6, 6:3.

"Изключително щастлива съм! Белинда Бенчич е невероятен тенисист. Много добър мач от нейна страна, а аз мога да кажа, че съм доволна от своето ниво. Другото нещо, което ме радва е, че постоянно подобрявам физическата си форма. Имах и много лоши емоции в предишните дни, но сега се надявам, че позитивизмът ще ме носи напред", заяви Сабаленка.

Другите два четвъртфинала също вече са ясни. В първия Елена Рибакина (Казахстан) ще играе с Елена Остапенко (Латвия), а американката Джесика Пегула в другия ще има за съперничка Виктория Азаренка. След като първите две в основната схема Ига Швьонтек и Онс Жебюр (номер 2) бяха елиминирани в по-ранните кръгове, сега 3-ата в листа Пегула изглежда като основен фаворит.

 

БТА / Автор: Атанас Василев