Григор Димитров е полуфиналист на Аустрелиън Оупън! Българинът изнесе истински урок по тенис на световния №11 Давид Гофен, побеждавайки го напълно безапелационно след три сета - 6:3, 6:2, 6:4.

Така Гришо за първи път в кариерата си стигна до последните 4 на Аустрелиън Оупън, а това е и вторият му полуфинал на турнири от Големия шлем след Уимбълдън 2014. В битката за място на финала съперник на Димитров ще бъде победителят от мача между Рафаел Надал и Милош Раонич.

Надал ще мъчи Гришо на полуфиналите

Емоциите, които пратиха нашето златно момче на полуфинал в Мелбърн

Няма да ставаме рано за полуфинала на Гришо

Димитров: Това е само началото, целите ми са по-високи

В ранглистата към момента Гофен е с 4 места пред Григор, но на "Род Лейвър Арина" българинът категорично показа, че е по-добрият тенисист от двамата. Във всеки един компонент на играта Димитров превъзхождаше своя съперник и в нито един момент не даде на Гофен да помисли, че може да стигне до успеха.

Разнообразна атакуваща игра, феноменална защита и отличен сервис във важните моменти бяха големите оръжия, които донесоха на Григор десета поредна победа от началото на сезона - негов изравнен рекорд за най-много последователни успехи.

Гришо след фантастичния 1/4-финал: Бях кълбо от нерви

Гришо се изкачва на прага на Топ 10

Надал: Григор играе невероятно, мога да го поздравя

Мачът срещу Гофен започна чудесно за Григор, който спечели първите три гейма в мача. Белгиецът обаче постепенно намери своя ритъм и на свой ред спечели следващите три гейма за 3:3. До края на сета обаче българинът отново бе по-добрият на корта и с 6:3 си осигури аванс.

Вторият сет започна с три поредни пробива, след което Григор поведе с 2:1. Нов негов пробив за 5:2 пък осигури лесен край на втората част.

В третия сет отново Гришо бе по-добър на корта, но не се възползваше от шансовете си за пробив преди все пак да стигне до важния брейк за 4:3. До края Димитров бе перфектен в своите сервис геймове и след малко повече от 2 часа подпечата мястото си на полуфиналите в Мелбърн.

Анализаторите: И Надал, и Раонич са по силите на Григор, можем да мечтаем за финал!

Смела прогноза на Виландер: Григор може да стане шампион

Какво казаха българските звезди за успеха на Гришо

Цвети Пиронкова поздрави Григор за имения ден и успеха

Шампионка от Уимбълдън за Гришо: Явно здравата работа се отплаща

Тодор Енев пред Гонг: Григор тази сутрин даде заявка за Топ 5 в света!

Ще стигне ли Григор Димитров до финал на Australian Open? Гласувай в нашата анкета!

Ето в подробности как се разви мачът между Димитров и Гофен:

Първи сет 6:3

2 аса в първия гейм помогнаха на Григор да започне мача успешно, а Гофен спечели единствената си точка след двойна грешка.

Още в следващия гейм пък дойде първия пробив в мача! Гофен имаше проблеми с вкарването на първия сервис, а Димитров бе много агресивен на ретур. Това доведе до два брейкбола при 15:40 и още при първия българинът накара съперника си да изкара топката в аут.

Най-доброто и продължително разиграване в мача до този момент завърши с точка на Гофен, но тя бе единствената за него в нов отличен гейм за Димитров.

Белгиецът показа признаци за събуждане, печелейки първия си гейм в мача и то на 0.

Последва маратонски сервис гейм за Димитров, в който за съжаление пробивът бе върнат. Първият сервис не вървеше, а непредизвикана грешка от форхенд на Гришо донесе първи брейкбол за Гофен при 30:40. Той бе спасен след класно разиграване, а малко след това Димитров пропусна и геймбол. Мощен сервис спаси втория шанс за пробив на 11-ия в света, а мрежата на няколко пъти помогна на българина при третия. Гофен обаче стигна до четвърти и този път го оползотвори за 2:3.

Белгиецът продължи серията си с нов гейм на 0 и така изравни за 3:3.

Григор успя да спре устрема на съперника си след гейм, в който губеше с 15:30, но съумя да се измъкне и да завърши с ас за 4:3.

С отлична защита и възползване от втория сервис на съперника, Григор стигна до 40:40 в осмия гейм. Форхенд уинър на линията, отсъден благодарение на видео системата, осигури шанс за пробив пред Григор. Той бе спасен с първия ас на Гофен в мача. Втори брейкбол за българина отново бе отразен с ас, а хубав начален удар помогна на Гофен и при третата възможност на №11 в света. Димитров обаче не се отказа и след блестяща игра в защита си осигури четвърти шанс в гейма. Този път той бе оползотворен след продължило 22 удара разиграване. Така Гришо поведе с 5:3 и имаше възможност да сервира за спечелване на сета.

Задачата не бе лека, след като ново разиграване от 22 удара този път бе спечелено от Гофен, осигурявайки му точка за пробив при 30:40. Изненадващ кик сервис на Григор накара съперника да сгреши ретура за 40:40, а петият ас осигури и първи сетбол. Той бе материализиран и така първият сет завърши след 43 минути игра.

Втори сет 6:2

Втората част започна по великолепен начин за Григор, който стартира с пробив. Няколко добри отигравания осигуриха шанса при 15:40 и Димитров се възползва веднага.

За съжаление обаче той не успя да затвърди постигнатия брейк. Геймът на негов сервис стартира с двойна грешка, а още две грешки значеха 15:40. Слайс бекхендът попадна в мрежата, а това значеше изравняване за 1:1.

Пробивите обаче не спряха и Григор отново поведе. Още при 15:30 българинът пропусна да си осигури два шанса, пращайки в мрежата наглед лесно воле. Двойна грешка на Гофен обаче даде възможност на Димитров. Той не се възползва след грешка на ретур, но с прекрасен форхенд по диагонала Гришо стигна до нов шанс. При него Гофен сбърка и това доведе до 2:1 в полза на №15 в света.

Белгиецът имаше огромното желание да повтори упражнението и отново да върне пробива моментално. Григор обаче бе прецизен и след гейм на 30 поведе с 3:1.

Гофен бе пред угрозата да загуби нов гейм, но след 40:40 намери сили да спечели сервис гейма си за 3:2.

Шестият гейм също бе труден за Гришо. При 30:30 чудесен бекхенд уинър по правата донесе брейкбол на Гофен. Той бе спасен след грешка на белгиеца, а успех и в следващите две разигравания значеха 4:2.

Димитров си осигури предимство от 30:0 в следващото подаване на съперника, но сбъркано воле на мрежата го лиши от 40:0. Гофен обаче сбърка и все пак Димитров имаше два брейкбола. Още първият от тях доведе до нов пробив след форхенд в мрежата на белгиеца.

Така Гришо получи възможност да сервира за успех в сета. Съперникът обаче не се предаде без бой. Първият сервис на българина също не влизаше, което помагаше на белгиеца. Той си осигури шанс за против при 30:40, но атакуващата игра на Димитров се оказа успешна. Ретур уинър на втори сервис осигури нова възможност пред 11-ия в света. Гришо се справи и този път, както и при третия брейкбол след хубав сервис. Беше ред за нашата ракета №1 да стигне до сетбол, който пък Гофен спаси с минаващ форхенд покрай излезлия на мрежата Димитров. Все пак всичко завърши благополучно от втория опит и след 6:2 Григор се доближи на сет от победата.

Трети сет 6:4

За първи път в мача Гофен взе първото си подаване в сета и така поведе с 1:0. Григор нямаше проблеми да изравни, завършвайки гейма на 15 с осмия си ас в мача.

Димитров имаше възможност за пробив при 30:40, но белгиецът се измъкна от ситуацията и излезе напред за 2:1. Това отново бе за кратко, защото Григор бързо спечели следващия гейм.

Гофен на свой ред отново имаше огромни трудности в своя гейм. При 15:40 Димитров имаше два брейкбола, но белгиецът успя да използва сервиса си по най-добрия начин и бързо да спаси трудната ситуация. №11 в света мина през ново равенство, но все пак взе гейма и отново поведе с 3:2.

Три първи сервиса и кик сервис на втори, затруднил съперника, означаваха гейм на 0 за Гришо и 3:3.

При 40:15 Гофен изглеждаше близо до леко спечелен сервис гейм. Григор Димитров обаче не бе на това мнение. Българинът се превърна в истинска стена, връщаща всяка една топка на съперника. Гофен на свой ред нямаше отговорите и след четири поредни точки Гришо стигна до важния пробив за 4:3.

Той бе затвърден с гейм на 30, в който белгиецът даде всичко от себе си, но отново не можа да се противопостави на Григор.

Още в следващия гейм мачът можеше да завърши. Димитров си осигури два мачбола, но Гофен все пак се измъкна сух от ситуацията и накара българина да сервира за влизането си в полуфиналите.

А Григор нямаше проблеми - гейм на 0 и третият мачбол сложи край на мача след 2 часа и 13 минути!

Гофен: Григор беше по-добър във всичко

Ще присъстваш на АТП турнира в София и ще подкрепяш Григор Димитров? Направи ни съпричастен с твоите емоции! Прави интересни снимки и видеа от случващото се в "Арена Армеец" и ги споделяй с хаштаг #gong, за да направиш всички част от твоята емоция!
Споделяй с нас с хаштаг #gong !