Достигналият до рекордна седма титла от Аустрелиън Оупън Новак Джокович логично бе много емоционален в минутите след края на двубоя с Рафаел Надал, който спечели в три сета.

Ноле призна по време на награждаването, че още осъзнава какво е постигнал, а разбира се, още с първите си думи изказа своето възхищение от съперника Надал.

"Тежък мач днес, ти се върна от контузия, която те извади от игра от септември. През кариерата си имаш малшанса да си съпътстван от контузиите, но ти показваш на мен и на младите тенисисти каква е дефиницията на постоянството и духа за победа", каза сърбинът, който на свой ред имаше много проблеми с контузии в последните две години.

"Опитвам се да осъзная пътешествието в последните 12 месеца. Преди точно 12 месеца претърпях операция, да съм сега пред вас, да спечеля три от четири Шлема е невероятно, безмълвен съм."

"Искам да благодаря на моя екип, вие сте винаги зад мен. Мариан (Вайда, треньорът му б.р.), благодаря ти, че се върна в екипа. Надявам се, че семейството ми е гледало. Трофеите са дори по-специални, когато имам толкова специални хора, с които да ги споделя. Те са най-близките ми хора заедно с братята ми и родителите ми. Те жертваха много от своето време, за да ми помогнат да осъществя мечтите си."

Малко след това Джокович се отправи и към "Маргарет Корт Арина", където много хора, сред които и доста сърби, наблюдаваха двубоя на огромни екрани.

"Това е един от най-добрите ми мачове, които съм играл във финал на турнир от Големия шлем, ако не и най-добрият. Да играя с Надал е предизвикателство на съвсем друго ниво, да играя с най-големия ми съперник, срещу когото съм играл 58 пъти в последните 15 години. Нереално е, че още играем на такова ниво, че се борим за най-големите трофеи в спорта, невероятно чувство е. Ще ви кажа утре как се чувствам. Ще отида да видя моето дърво в ботаническата градина и ще ви кажа как се чувствам", сподели Джокович, който след това благодари на феновете на сръбски, китайски и френски.