Макар да се изправяше срещу 589-ия в света, бившият номер едно в мъжкия тенис Новак Джокович беше наясно, че не го чака лек мач. Защото негов съперник в третия кръг на Уимбълдън беше бившият номер 10 в света Ернестс Гулбис, който винаги е способен на изненада в Лондон. 

На гърба си го изпита вече Хуан Мартин дел Потро, а сега сърбинът беше максимално концентриран да не се повтарят подобни грешки. И успя да победи латвиеца в три сета, макар за това да му трябваха над два часа на корта. Все пак успехът беше с 6:4, 6:1, 7:6 и той вече е на 1/8-финалите. 

Латвиец чака Новак Джокович на Уимбълдън

А първият сет можеше да докаже защо Гулбис е един от най-сериозните подводни камъни в основната схема, въпреки че е толкова ниско в класацията. Латвиецът направи първия пробив в мача още в третия гейм и всичко вървеше супер за него до осмия, когато допусна срив в представянето си, нещо също толкова типично за него, както и мощните му сервиси. 

При 4:2 в негова полза, бившият номер 10 в света позволи на Ноле да запише четири поредни гейма до края на сета, като пробивите в подаването му дойдоха в осмия и десетия гейм. Така бившият номер едно се спаси и поведе с 1:0 сета. А страхотната му серия продължи и във втория сет, когато Гулбис беше изпаднал в една от типичните си дупки. 

Джокович с рутинна победа над чех

Джокера поведе с 5:0, като сметката на поредните геймове за него набъбна на общо 9. След това даде един гейм на Гулбис за достойнството на съперника, но после на свое подаване затвори сета след 6:1. Така се стигна и до третият сет, който се оказа все пак и последен в мача. 

Във въпросната част нямаше пробиви, въпреки че Джокович беше по-близо до това. Той изпусна два брейкбола, като единият от тях дори можеше да се окаже и скрит мачбол. В крайна сметка всичко се реши в тайбрек. В него Ноле беше безкомпромисен и след три минипробива и 7:2 в своя полза, той затвори гейма, сета и мача в своя полза. 

Победата на Джокович над Клижан се оказа историческа

Така на осминафиналите той ще се изправи срещу французина Адриен Манарино, който поднесе една от малките изненади в третия кръг, след като отстрани сънародника си Гаел Монфис, който беше поставен под номер 15 в схемата. Манарино имаше нужда от 5 сета, за да стигне до успеха и със сигурност ще е изморен за сблъсъка с бившия номер едно.