Уимбълдън има своята нова кралица. При втория си опит в директния спор за титлата Гарбине Мугуруса успя да се пребори за трофея, като уби мечтата на Винъс Уилямс да триумфира на любимия си турнир от Големия шлем девет години след последната си титла там. 

Испанката взе изключително оспорвания първи сет със 7:5, а във втория буквално се разправи с американската ветеранка и я отвя с 6:0. Така Мугуруса се поздрави с второ отличие от турнир от Големия шлем, след като триумфира на Ролан Гарос миналата година. 

През 2015 г. тя беше на финал на Уимбълдън, но тогава падна от по-малката сестра Уилямс - Серина. Сега обаче тя е бременна и фамилната чест беше защитавана от Винъс. Но тя не можа да се пребори за шестата си титла на "Ол Инглънд Клъб" и отстъпи на опонентката си. 

Този мач беше битка на крайностите. Колкото интересна беше първата му част, толкова втората беше монолог на победителката. А самата Винъс може да се сърди само на себе си, че не успя да поведе с 1:0 сета. След като и двете пропиляха по един брейкбол в ранните етапи на сета, се стигна до десетия гейм, който на практика пречупи волята на Винъс. 

В него 37-годишната американка стигна до два сетбола на сервис на Мугуруса. Но испанката запази самообладание, отрази ги и изравни за 5:5. От този момент нататък тя просто летеше на корта и записа още осем поредни гейма на сметката си, за да триумфира с титлата на Уимбълдън за първи път в кариерата си. 

Колко неравностойна е била битката във втория сет, показва статистиката от него, според която Уилямс е записала общо само 12 точки. Така тя се раздели с мечтата си да спечели за шести път турнира след само час и 18 минути на корта. За отбелязване е, че последната точка в мача дойде след намесата на ястребово око, което отсъди в полза на иберийката. 

Мугуруса пък стана едва втората испанка с трофей от Уимбълдън, като последната е легендарната Кончита Мартинес, която триумфира през вече далечната 1994 г. С победата си в Лондон тя добави нови 2000 точки към актива си и от понеделник ще е четвърта в света. 

"Много съм щастлива, не мога да повярвам. Благодаря на екипа си, на Кончита Мартинес, успехът е за всички нас. И двете можехме да спечелим първия сет, радвам се, че той беше на моята сметка. Върнах се след финала преди две години и сега спечелих, което много ме радва", сподели Мугуруса след победата си.